Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, April 23, 2014

Pulut tai tai

terasa nak makan pulut yang lain dari biasa tu? meh kita cuba pulak buat pulut masakan baba nyonya....rasanya masakan ni cam biasa jer cumanya bila makan dengan kaya tu terasa lah sedikit kelainan nya... dan dengan menggunakan warna asli dari bunga telang yang cantik ni...kaler biru yang cantik, lemak santan dan wangi bau daun pandan dan manis kaya tu.... sangat nikmat dapat menyuapnya!

 meh tengok resepinya yang kak rose kopi dari Gert of My Kitchen Snippets ni....mekasih ya sharekan resepi pulut yg sedap nih..

Ingredients:

600g glutinous rice – wash and soak overnight (kak rose rendam -+3jam cam tu jer...)
350 ml coconut milk
150ml warm water
4 pandan leaves
1 tsp salt
2 tbsp sugar
12 - 15 blue pea flowers – soak in some warm water,crush it to extract the blue coloring.


1. Wash the rice and divide it into two equal portions. Soak one part in water and another part in the blue pea flowers juice. Leave them overnight. Soaking the rice overnight will help in steaming process.
2. Drain both the rice; put them side by side on into a steaming tray. Warm the coconut milk, sugar and salt into the microwave for 30 seconds. Stir and mix well.

 bunga telang yang kak rose kutip ditepi jalan semasa balik dari ber brisk walk pepagi hari....

3. Drizzle in about half of the coconut milk into the rice. Arrange the pandan leaves on top of the rice and steam the rice over rapid boiling water for 10 minutes.
4. Remove the steaming tray, put the pandan leave aside, fluff up and mix both rice together and drizzle the balance of the coconut milk, put the pandan leaves back on top of the rice again and continue to steam for another 15 minutes or until the rice is done.
5. Remove the steaming tray; discard the pandan leaves, even out the rice with a spoon, and using a banana leaf or aluminum foil press down the rice until well compact.
6. If possible put something heavy (I used can food) to weigh down the rice. Leave it to cool.
7. Slice the rice cakes and serve it with coconut jam.

4 comments:

nasa mulia said...

kak rose makan dgan kaya yang buat sendiri atau beli yang instant?

Kak Rose said...

Beli je nasa mulia... x rajin la nak buat nya!

siti iskandar said...

warnanya menawan..nampak menyelerakan sangat!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantik warna pulut tu kak rose... warna biru tekoz gitew...
Bunga talang sengan hidup ke kak rose... boleh petik tepi jalan jer tu ..