Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, February 23, 2014

Sarapan pagi tadi punya....

 mee hoon goreng singapura dengan apa yang ade jer... bila rasa nak makan, buat jugak ler dengan bahan yang ade dalam fridge. segala seafood memang x de, so gantikan dengan ayam fillet. apa nak susah, kita tyang buat diakan, so pepandailah nak mereka reka apa yang patut ade dalam mee tu...

 kak rose ikut resepi ni....cuma udang tu kak rose gantikan dengan ayam dan x de jugak fish cake. make do dengan apa yang ade kan.....

Bahan-bahan
1/2 bungkus mee hoon
10 ekor udang
1/2 inci halia ( ditumbuk)
5 biji bawang putih (ditumbuk)
1/2 sudu kecil lada hitam serbuk
Fish cake  (x dak, kak rose tak bubuh le))
1 biji carrot ( diparut)
Bawang goreng
Cili api (dipotong)
2 sudu sos tiram 
Daun bawang
sedikit kubis...yg ni kak rose tambah 

Cara-cara
Rendam mee hoon
Tumis bawang putih dan halia 
Masukkan udang + sotong
Masukkan sos tiram
Masukkan mee hoon bersama 1/2 cawan air 
Masukkan carrot + kubis
Masukkan fish cake
Masukkan lada hitam garam dan serbuk perisa 
Hidangkan bersama daun bawang, cili api ( potong) dan bawang goreng




 
sebelum bekpes, sudah jadi satu kemestian... cek bp dulu. kesihatan kena jagakan!

and the fruits....honey star fruits, kiwi fruit n limau yang sangat manis thailand mari....makan buah sebelum main meal ya, tp sllu jer lupa dan sebaliknya pulak terjadi!

6 comments:

adda syuhada said...

suka sgt mihun goreng cmtu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Rose,family atie tak suka lak meehoon singapore ni,agaknya tak merah kot.hehe
Sedapnya mkn buah2an...

Bbwana adienia said...

sedapnya menu breakfast tu kak..buah2 tu pun sedap..

Kak Rose said...

adda syuhada, sesekali buat macam sedap gak!

Kak Rose said...

Atie,bila putih cam ni kurang menarik la pulak, tu yg tabur segala yg merah2... he he he

Kak Rose said...

Bbwana,makan buah pun sllu wrong timing, dah terbiasa makan buah lepas main meal ni nak ubah susah gak!