Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 24, 2013

Daging masak lemak cili api - Nisemilan style

 Asalamualaikum dan selamat pagi.... hujan rahnat dipagi hari membantutkan azam yang berkobar2 untuk nak ber brisk walk. actually tak de brisk walk sangat, cuma jalan seakan lenggang mak limah tu jer, asalkan keluar peluh tu kira ok la kan... sendiri memberikan keputusan untuk menyedapkan hati sendiri jer...tp mmg berpeluh2 pun dan lepas tu sambung kat rumah pulak dengan duduk atas kerusi nano, bersuna pulak. sudah berpeluh2 marilah tambah balik lemak yang dah kurang tu dengan gulai daging yang kak rose masak hari jumaat tu, masak banyak dan frozenkan, bila nak makan just panaskan semula. senang keja kan... gandingan paling kak rose suka- gulai daging dengan ikan masin. best! bertambah2 nasik ko!

daging masak lemak cili api style negeri sembilan ni mmg jadi pebret kami sekeluarga... dan kalau buat gulai daging resepi cenggini lah yang kak rose selalu buat. kalau kita tengok gulai ni langsung tak gunakan bawang... nor bawang putih or merah, tp mmg sedap. bahan yang cukup simple, mudah nak sediakan. meh kak rose kongsikan kat sini resepi nya, cnp dari sini....

Bahan-Bahan
½ kg daging batang pinang
2 batang serai
20 biji cili padi (kak rose bubuh separuh jer... ikut le kepedasan memasing ya!)
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup
2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit
sedikit garam
½ cawan air

 
Cara-Cara
1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus. (kak rose tumbuk je, lagi sedap tau)

2. Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah sedikit air. Masak sehingga daging empuk.

3. Jika daging telah empuk mskkan santan
cair dan air tadi. Kemudian mskkan ubi kentang dan daun kunyit.

4. Apabila ubi kentang telah empuk, mskkan santan pekat dan garam.Tutup api.

Cadangan Hidangan:
Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.

6 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kalau ikut nisemblan style memang podehhhhh tak boleh tahan kan kak rose :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Perghhhh..
Tetibo lak ghaso nak pi boli daging lak ha.
Salute kak..

Kak Rose said...

Yatie, tu yg kena kurangkan cili apinya... kang tak terdayo nak nolan kalau podeh amek!

Kak Rose said...

Sham, kalau dapat daging salai lagi lak, podeh pun belasah yo!

Faizal Izyani said...

Eden tgh try masak guna resepi ni...tongah mendidih tu ha.... buat sahur...

zieziey said...

bole tak klau rebus dulu daging tu ?