ni lauk tengahari tadi, makan bersama ikan sumbat tu.... sebenarnya x tau nak masak apa dengan cendawan butang ni.... godek2 intenet.... tula kan, mudahnya zaman sekarang semua info boleh dapat di hujung jari jer.... akceli kan macam2 resepi yang guna cendawan butang ni.... dan salah satunya jadi pilihan abang ..... instead of ayam kak rose tukar dengan udang.... nanti lain kali boleh cuba dengan ayam pulak kan....resepi nyer kak rose amik dari blog Resepi Raidah... terima kasih ya dan kak rose mintak izin nak cnp kat sini....
Bahan-bahan:
150 gm cendawan butang segar ~ dihiris
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil (kak rose gantikan dengan udang)
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ditumbuk
1 inci halia ~ dihiris
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat
Serbuk pati ayam ~ kalau suka (x letak)
3 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah serta halia.
2. Masukkan ayam dan goreng ayam sehingga masak.
3. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk pati ayam, cendawan dan bancuhan tepung jagung.
4. Tambahkan sedikit air jika ingin berkuah.
5. Masukkan garam secukup rasa, kacau seketika dan bolehlah dihidangkan.
sedap.... sekali nagadap jer dah abes. tima kasih sekali lagi ya tuan punya resepi.
No comments:
Post a Comment