selamat tengahari semua.... dah lunch ke? ari kak rose buat ikan cencaru sumbat sambal kelapa....sebenarnya semalam g carefour nampak ikan ni fresh sangat....kak rose pun beli lah.... 2 ekor je.....sebab ikan siakap dan ikan bawal yang beli ari tu pun ada lagi, jadi semalam cuma beli ikan ni udang dan ayam jer.... sesekali buat ikan bakar sumbat ni pun sedap gak....ari tu ada beli ikan sumbat ni di gerai makan di SA ni, dah la mahal (mahal ke rm5 seekor?), hampeh x sedap langsung... buat sendiri barulah puas hati nak makan...tapi kenalah merajinkan diri....jom tengok resepi yang kak rose buat ni...
1 ekor ikan cencaru
3 sudu besar kelapa
3 biji cili padi* (nak pedas leh tambah lagi)
1 batang serai (potong halus)*
1 biji bawang putih*
1 biji bawang merah*
sedikit asam jawa, garam n perasa jika suka
sedikit hirisan daun kunyit dan daun limau purut
Ikan dibelah belakang dan cuci bersih
perasakan dengan garam kunyit
tumbuk semua bahan bertanda * dan gaul rata dengan asam dan daun kunyit n limau
bakar atas kuali jer....sambil balik2 kan biar masak sekata
dah siap.... hidang dengan potongan tomato dan zucchini....ermmmm sedap.
No comments:
Post a Comment