Bahan-bahan:
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb rata tpng beras
2 sb rata tpng jagung
1 sk garam
1 cwn gula pasir}atie guna 3/4cwn je.
5 cwn santan
3 sb rata serbuk koko.}atie guna coklat emulco.
4 sb air suam utk bancuh koko.}
Cara-cara:
1. Satukan kesemua tepung didlm mangkuk.Masukkan garam dan gula pasir.
2. Masukkan pula santan dan gaul sebati.(saya masuk dlm blender kesemuanya)
3. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian biarkn warna asal dan satu lagi letak bancuhan koko.
4. Panaskan kukus dan balut penutupnya dngn kain.
5. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
6. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi.Masukkan adunan koko 1 senduk dan kukus selama 5 minit.
7. Setelah itu lapis pula adunan asal selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
8. Lapisan akhir sekali kukus selama 15 minit.
9. Bila dah siap, sejukkan selama 1 jam dan boleh di potong.
2 comments:
Salam K.Rose..Alhamdllh xde la kempunan lg yer,okey la tue...nampak sedap!ha'ah klu buat laen kali blh tambah sikit lg coklat emulco..biar kaler dia 'meletop!'..hikhik
ha.... dah x ngences lagi dah, tapi kaler tu kena tambah lagi bagi meletop x la pucat je kan...
Post a Comment