Bahan1 biji peria kambas
1 mangkuk udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air (jika perlu)
Bahan Tumbuk 1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-Belah
peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air
bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan.
Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.Dalam kuali, panaskan 2
camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos
tiram dan udang, kacau sebati. Masukkan
peria tadi dan gaul hingga rata. Perasakan, kecilkan api dan masak untuk 2 - 3
minit hingga peria lembut. Siapppp
peria fresh dari kebun belakang dapo yang kak rose tanam dan tinggalkan balik kl, walaupun kurang kasih sayang tetap muai berbuah. dan sempat lah berbagi2 dengan jiran dan kawan2.. Alhamdulillah
No comments:
Post a Comment