Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, September 25, 2025

Murtabak kulit popia

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang (kak rose buh 400gm daging)
  • 2 biji ubi kentang
  • 2 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup (kak rose gantikan dengan batang celery)
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 4 biji telo)

 


Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. 

 

 

untuk kuah cuka bawang.... pandai2 la nak ejas rasa ya.... kalau nak cicah dengan kuah kari pun boleh. 

  • *1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
  • *cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
  • campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.

 

No comments: