- 100 g daging cincang (kak rose buh 400gm daging)
- 2 biji ubi kentang
- 2 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup (kak rose gantikan dengan batang celery)
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur (kak rose guna 4 biji telo)
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
untuk kuah cuka bawang.... pandai2 la nak ejas rasa ya.... kalau nak cicah dengan kuah kari pun boleh.
- *1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
- *cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
- campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.
No comments:
Post a Comment