Bahan utama:
- Sebungkus bihun direndam lembut.
Bahan A:
- 3-4 ulas bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil lada hitam
- 2 sudu makan udang kering
- 2 inci halia
Nota: Kisar kesemua bahan A
Bahan rencah:
- Udang 250g (kopek kulit udang)
- Seikat kucai dipotong dalm 4cm panjang.
- Lobak sebatang dihiris halus memanjang,
Cara – cara memasak:
- Tumis bahan kisaran hingga halus sehingga naik bau.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Kemudian masukkan isi udang.
- Selepas itu masukkan bihun yang telah direndam lembut.
- Akhir sekali masukkan sayur-sayuran dan potongan cili merah sebagai hiasan.
- Siap dan sedia untuk dimakan!
No comments:
Post a Comment