Asalamualaikum dan salam bulan March... lajunya masa berjalan... rasanya baru saja sambut kedatangan tahun baru dan kini dah masuk bulan ke tiga... dan yang pasti perjalanan kita ketempat persinggahan abadi tu semakin dekat...apa pun hidup mesti diteruskan dengan harapan mendapat keredhaan nya sentiasa...menyediakan juadah untuk keluarga juga satu ibadahkan... moh la kita minum petang dengan kuih sedap ni... sekali dah buat pasti nak lagi...
terima kasih pada kak Hanieliza yang kongsikan resepi ni... tapi ada jugak versi yang tak suka bubuh kelapa parut tu... tp pada kak rose suka yang ada kelapa ni... bertambah lah lemak yang dah sedia terkumpul banyak tuh!
Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum
Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan
2 comments:
Kita panggil kuih ni gendang kasturi
Kita panggil kuih ni gendang kasturi
Post a Comment