resepi asalnya ialah cucur nasi ikan bilis, tp ita sangat keratif buat cenggini.... cantik n kemas sangat kalau tengok yang ita buat. teruja dengan cara tu, terus lah kak rose pun nak cuba... gemuk gedempol cucur kak rose jadinya!
Udang secukupnya ~ di buang kepala, kulit dan tinggalkan ekornya
1 1/2 cwn nasi
1 1/2 cwn air (lepas blend kak rose tapis kurangkan air sket....)
1 biji bwg besar ~ didadu
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada merah ~ dihiris nipis (x de, gantikan dengan cili hijau)
Daun sup atau daun bawang ~ dimayang halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Blend nasi bersama air hingga halus
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan curahkan nasi yang telah dikisar bersama air tadi
Gaul sebati
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Jika adunan terlalu lembik tambahkan sedikit lagi tepung
Panaskan minyak
Lumurkan atau basahkan tangan dengan minyak makan
Ambil sedikit adunan dan balutkan pada udang
Goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi
3 comments:
udang besar-besar laa sedap kak..nyummeh!
Wahhh ini kalu dapat sorang 3 ketul pun dah kenyang nih!
nape comel sgt....segan nak makan;-)
Post a Comment