balik rumah bekpes dengan roti bakar sapu butter dan nescafe o tanpa gula je.... tp lunch pulak masak ayam goreng sedap nih dan jugak buat masak lemak cili api jantung pisang dengan cendawan. dan makan nasik berpinggan2! berbaloikah brisk walk sejam setengah tu tadi...
AYAM GORENG BEREMPAH CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan toskan
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh madu
1 sudu besar jus limau nipis (kak rose guna limau kasturi)
1 sudu besar air
garam
minyak
Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan minyak dan gaul hingga sebati.
Lumurkan pada ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
Hidangkan panas2.
3 comments:
Salam Kak Ros, ketika membaca "gulai jantung pisang dengan cendawan" ... terindu terus kempunan jadinya, salah satu gulai pujaan selera!
Salam manis manis madu.
cajun.. cajun... lama tak main2 dgn cajun :)
kak, saya berkenan kat masak lomak tu ai
Post a Comment