petang tadi lepas lunch ikut abang g wat final disscussion d Holiday Villa tentang dinner untuk company..... sebenarnya kak rose ni jadi macam accountant lak.... segala budget kak rose yang tolong kirakan....tapi tang fees for consultation tu ilek pucek ....tak dak..... kesian kan.... x pe lah tolong abang kan.....janji semua keja beres.......
Bahan-bahan
- 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya- hana gune jagung dlm tin
- 5-6 sudu besar gula (ikut manis)- hana gune brown sugar.kdg2 gula melaka.
- 1 mangkuk kecil santan pekat
- 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
- 2 helai daun pandan disimpul
- 1/4sudu teh garam (optional)
- segenggam sagu dibilas dan toskan
- hana tmbh sesudu tepung gandum+air utk pekatkan kuah. bkn tpg jagung yer.. :)
- Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
- Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih.then masukkan bancuhan tepung gandum utk pekatkan kuah. hana suka bubur nih yg agak2 pekat like my mum masak. :)
1 comment:
finally.. dpt jgk resipi bubur jagung ni..
alhamdulillah...
click sana click sini...
bru lah jmpk yg bekenan di hty..
mekasih yer kak rose....mntk halal eh =D
Post a Comment