Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, July 21, 2017

Sirap bandung soda

 Asalamualaikum dan salam Jumaat yang mulia...
Jom sama sama baca surah Al-Kahfi pagi ni...

dan balik dari rutin mingguan hari Jumaat kak rose baca surah Al-Kahfi beramai2, meh la kita sejukkan tekak dengan sirap bandung soda yang sedap ni... walaupun kak rose ni bukan lah suka sangat minum sejuk2, apalagi yang ada susu, tapi bila dapat rasa kesedapan sirap bandung soda ni rasa macam tak puas pulak... memula minum kat satu majlis open house beberapa hari lepas... pas tu balik pulak pergi beli bahan2 dan buat lagi.... sesekali ok la... tak baik kalau diamalkan selalu, sendiri mau ingat la kan... tapi hari yang panas membahang ni, asik nak minum yang sejuk2 jer. canmer tu???

jom check it out resepinya yang simple dan terpulang la kalau nak lebih manis, just add gula lebih la... tapi pada kak rose soda tu pun dah manis, jadi pandai2 la nak adjust gula untuk rasa yang ngam ditekak sendiri... kak rose buat main agak2 jer... tapi kalau tak sure, boleh ikut macam resepi CMG ni... mekasih Mat, kak rose cnp resepinya ya.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/4 cawan ibu sirap
Gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
3/4 tin susu cair (mat syorkan guna susu sejat IDEAL)
3/4 jug kuib ais
1/2 tin ice cream soda (mat letak 3/4 tin)  
(kak rose letak lebih soda dan tambah sedikit air) memandai menderhakan resepi!

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais. Biarkan kiub air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.
  2. Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya..


4 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer...

Phong Hong said...

Sedapnya! Cantik pula warna pinknya.

Kak Rose said...

adda, memang sedap sangat... bergelas2 minum!

Kak Rose said...

PH, memula tu sangat pekat warnanya tapi bila ais tu dah cair, cantik pulak pinknya!