baru keluar oben, lembut jer dan bertambah laju le nak ngapnya.... resepi asal dari Kak Wan, mekasih sudi kongsi resepi kuih bakar simple n sedap nih...
Bahan-bahan
- 200gm kelapa parut putih
- 80gm gula pasir
- 150gm tepung pulut
- 1 biji telur A - di pukul ringan
- 4 sudu besar air
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka
- Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
- Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
- Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.
1 comment:
Sedap tengok tu kak rose.. boleh cuba resepi mudah jer tu ;)
Post a Comment