Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, April 9, 2023

Ikan tenggiri masak kicap


 Bahan-bahan

  • 2 keping ikan tenggiri
  • 1/2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia - dimayang halus
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
  • garam secukup rasa
  • air dan minyak untuk menumis
  • 1/2 biji bawang besar dimayang 
  • cili hijau

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
  2. Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
  3. Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
  4. Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan, cili hijau dan biar lagi sampai kuah pekat.
  6. Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.

2 comments:

Warisan Petani said...

Nampak sedapnyer
Bolehlah cadang masak buat berbuka nanti

Kak Rose said...

WP, masak simple2 cam ni yang sedap, tak lah heavy sangat kan.