resepinya kak rose amik dari sini, tapi rasanya kalau tutup mata pun boleh buat pengat labu cam ni kan...tak pe la kak rose tepek jugak kat sini, untuk anak2 yang nak belajar masak nnti boleh la cuba buat pengat labu guna resepi ni...mekasih azizahmansur yang kongsikan resepi ni.
Bahan-bahan
- 1/2 biji Labu (bersaiz kecil)
- 1 kotak Santan (saya guna santan M&S saiz besar)(kak rose guna santan fresh)
- 1/2 ketul Gula Melaka
- 2 sb Gula
- secubit Garam
- 2 simpul Daun Pandan
- 3 sb Sagu (direndam sehingga kembang)
- sedikit cha cha yg dah direbus- yg ni kak rose tambah
Cara-cara
- Labu dipotong dadu dan dibersihkan
- Masukkan santan,gula,gula melaka,labu dan daun pandan ke dalam periuk (tambah air jika perlu).Nyalakan api dan kacau perlahan
- Tunggu sehingga gula melaka larut dan labu lembut. Masukkan sagu yang direndam.
- Masukkan secubit garam dan tunggu sehingga mendidih. (sentiasa kacau supaya tidak meruap)
- Padamkan api dan sedia untuk dihidang.
1 comment:
saya ada stok labu boleh cuba resepi ini
Post a Comment