- Bahan Utama:-
1 biji peria kambas
1/3 cawan isi udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:- - Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
- Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
- Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi
Lanai Kijang

Thursday, June 14, 2012
Peria goreng udang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
17 comments:
salam..... kak ros..
sedapnya peria goreng versi kak ros ni...
mesti cuba ni......!!!!
sedapnya peria lama tak makan...:)
Salam Kak Rose :)
Hawa mmg suka mkn peria.. pahit2 n lemak2 g2 rasa nyer mmg sesuai masak begini tapi cuma hawa n hubby jer yg mkn..
lama nyer tak mkn :P
flavourful dish
Liza mmg tak boleh mkn la peria....pahitttt...hihiihiihi
tun pun xpandai makan peria.. hihi
as salam...sedapnyer sayur peria tu makan panas2 lg sedap...:)
sedapnya peria,walaupun pahit tapi memikat sebab jadi ubat jugak makan pahit2 akak suka kadang2 makan mentah lagi dengn sambal bacan hee
sedapnya, suka sayur ni..
yan, akceli versi CMG... cubalah!
Quinnie, sedap pada yg suka peria kan!
Mama Hawa.... bila dah rendam dalam air garam tu dah hilang dah pahitnya... x terasa pun!
Torontoview, simple yet nice dish!
Liza, rendam dalam air garam, hilang lah pahit tu!
tun, cubalah....mana tau nnti suka pulak!
maszull, dapat dengan nasik panas x toleh kiri kanan dah!
Noor, kak rose x penah lak makan yg mentah... agaknya nnti boleh try kot!
Post a Comment