sumber : SajiOnline
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan:
500 gm sotong saiz sederhana
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
6 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 cm halia - ditumbuk halus
1 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 sudu besar jus limau nipis (kak rose guna limau kasturi)
2 sudu besar sos cili Thai ~ K.Nor lebihkan 1 sudu lagi
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai - dimayang
6 tangkai cili padi - dimayang
2 helai limau purut
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga masak. Tuskan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk. Kacau sehingga naik bau dan masukkan serai dan cili padi yang dimayang. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan sos cili Thai, sotong goreng, daun limau purut, jus limau nipis, garam dan gula. Kacau sehingga rata dan angkat.
** air sotong K.Nor tak buang, sebaliknya masukkan sedikit ke dalam tumisan supaya tumisan tu pecah minyak dan tak terlalu pekat.
12 comments:
sotong bersiram pulak dah...ada jer idea kak rose kat dapur yer...^__^ sejak duk lepak2 kat blog ni mcm2 idea dah ada...xdelah blur lg bila masuk dapur nti..^__^
Izan, cedok resepi dari sifu2 yg tera masak... kalau x blur jugak apa nak masak!
SEDAPNYER SUTUN....>MENGIGAU NI...TIERINGATKAN SUTUN...HUHUHUHU<<
kak rose... cepatnya sampai rumah kak rose lak lauk ni ye...sedap tu..cantiklak posing gitu kan
tu la..cepatnya..dah sampai rumah kak ros dah sotong bersiram ni..
he..he..
Along, kat nganu mesti banyak sotong yg fresh2 kan...
izah, bau harum daun limau purut dari rumah nor sampai ke shah alam... tu yg cepat sampai!
Mas, angin dari nganu yg datang bawak bau tu laju sangat. cepat jek sampainya!
laaa... cptnyer k.rose bersiram! hihii
Nor, tq share resepi ni... agaknya wat ngan udang pun sedap gak kan...
kak rose masak apa pun nampak menarik & sedap :)
kasih, yg ni mmg sedap... rupa tu x kisahla kan...
Post a Comment