Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 25, 2009

Ubi


Ari ni nak citer kisah ubi kayu.... kak rose tanam ubi tapi x daya nak gali.....(sepokok je) kalau nak makan bli je..... ubi yang ni Cik Mas, kawan kak rose bagi malam semalam. tima kaseh bebenyak ya.... x yah lah beli kalau nak wat kueh....jimat kan kan kan?.....eeehhh pandai ke aku ni nak wat kueh?


So pagi tadi lepas berjogging.... eh... jalan laju je (brisk walk)... x larat nak jogging de.....tapi jauh jugak le jalan tu.... 3km setiap hari.... amik masa 10mt/km... ok ke tu? (brisk walk ke cam tu atau kena laju lagi?) mau nyer pengsan kang..... lagi susah kan.
Pelan-pelan sudah.... janji peluh kan.... balik umah terus wat goreng ubi ni.... lembut je... celup ngan tepung dan cicah sambal kicap jawaku..... enak banget kok....



Pas sarapan lak wat lepat ubi nih..... maklumlah banyak ubi... resepi amik kat umah Rinn Chan. Sedap sangat sbb dah lama x makan lepat ni..... likat2 gula ngan ubi tu.....mmmmm nyam nyam.......Halalkan ya Rinn.... kak rose kopipes resepinya.....

LEPAT UBI KAYU
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
2 sudu besar kelapa parut (kak rose bubuh santan )
3 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur atas api

Cara-cara:
1. Ubikayu di buang kulit, dibersihkan dan diparut.
2. Perah parutan ubi kayu itu menggunakan kain. Buang airnya. (kak rose ambil pati ubi)
3. Satukan kesemua bahan, gaul rata.
4. Sudukan ke dalam daun pisang dan lipat seperti biasa. Kukus selama 1/2 jam.



Sambal ikan bilis tuk lunch

Preparation untuk wat sambal ikan bilis kicap tu..... cili ijo racik halus, bawang putih & merah, ikan bilis goreng. sempoi je kan.... tumis semua nyer pas tu masuk ikan bilis dan tambah kicap, perasakan masin manisnya..... siap..... makan ngan nasik panas panas.... Waduh....berbaloi ke jogging ku pagi tadi tuh?

1 comment:

Obat Pasutri said...

terima kasih kak ros sdh berbagi ilmunya...

Toko Kerudung

Kapsul Daun Ungu