Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, September 18, 2019

Ikan jenahak bakar

Asalamualaikum dan salam rabu yang berjerebu...


 since tak dapat nak berbrisk walk pagi2 hari ni, meh la kita menghadap komputer mengupdate blog masak2 yang macam hidup segan mati tak mahu ni... semuga tuan dapo akan sentiasa ada kerajinan untuk memasukkan entry baru setiap hari... Insya Allah. dan juga dah seminggu ni kak rose tak berbriskwalk sbb lutut yang injured masa berjimba2 lah kononnya pada ahad lepas... dan bila dah beransur pulih, datang jerebu pulak... hari ini sekolah dikawasan kejiranan kak rose ni semua tutup dek IPU yang melebihi 200.. so stay indoor je lah. semuga Allah lindungi kita semua dari segala macam bencana ni.. Aamiin.

 masa cuti hari malaysia tu en asben kata nak makan ikan bakar, so gigih lah pepagi g cari ikan dan pilihannya ikan jenahak ni lah. kak rose cari ikan yang agak2 boleh muat dalam magic pan, biar mudah nak membakarnya nnti. dulu pernah buat dan sedap pulak ikan ni bila dibakar, so kita ulanglah memasaknya... tapi kali ni kak rose guna home made tom yam paste yang kak rose buat dulu tu. sebab tak rajin nak membuat from the scratch paste tu, guna jer mana yang dah ada kan... Alhamdulillah... sangat sedap lah ditekak kami anak beranak. habis sekali ngadap jer!

 dah siap siang, pat dry ikan dan sapukan dengan home made tom yam paste tu... biarkan sekejap barulah bakar. sebab ikan ni tebal, cucuk2 lah kat bahagian isi yang tebal biar resap paste tu nanti.

 
 kejap jer bakar dalam magic pan... dah siap. makan panas2 memang sangat ngam...πŸ˜‹πŸ˜‹

tak perlukan lauk lain, cuma kak rose potongkan timun+tomato+salad dan goreng rangup udang kecik2 ni...Alhamdulillah, rezeki tiga beranak dihari Malaysia. lepas ni entah bila lagi lah agaknya nak rajin memasak...😜😜

No comments: