Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, September 19, 2019

Masak nasi dalam mug

 dua hari berturut2 masak nasi... ni kira pencapaian yang sangat bagus lah kan...rajin sangat dah tu sebab sebelum tu en asben ada mintak nak makan dengan sambal tumis ikan bilis.. ya lah, sekilo ikan bilis yang kak rose kirim dengan kawan yang baru balik dari sabah tu dah lama sampai, tapi tak jugak ada kerajinan nak memasaknya...so bila dah buat sambal tu, nak jugak lah makan dengan nasi kan..

 since sorang jer yang nak makan nasik, kak rose pun teringat nak masak nasik dalam mug cenggini.. cantik kejadian nasiknya tapi a bit lambat lah baru masak. kalau nak cepat tak leh nak guna cara ni kot.. meh tengok cara nak masak guna mug ni... kak rose copy dari sini..

Caranya:

1. Isi beras 1/4 cawan dan cuci bersih
2. Isi air hingga penuh cawan yang berisi 1/4 beras tadi..(air bergantung jenis beras)
3.Isi inner rice cooker dengan 3 cawan air dan masukkan cawan berisi beras dan air tadi.
4. Biar cawan berdiri dalam air tu dan tutup serta on cook pada rice cooker
5. Biar air mendidih tu membantu beras masak menjadi nasi..
6. Bila nampak beras sudah kembang menjadi nasi...offkan plug dan biarkan lebih kurang 10 minit ssbelum keluarkan nasi supaya nasi kering dan cantik.

*** kelebihan...nasi cantik dan sesuai untuk nak masak dalam jumlah sikit
*****Kelemahan...masa agak panjang untuk nasi masak berbanding masak manual.

dah siap... boleh lah makan dengan sambal ikan bilis, telo goreng dan mixed salad. satu mug pun tak terhabeskan nasik tu..huhu. ade separuh lagi, boleh buat nasik goreng pulak lah nanti..

2 comments:

Mutia said...
This comment has been removed by a blog administrator.
michelle said...

Numpang promo ya Admin^^
ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^