Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, August 23, 2017

Dua hari berturut2...

 Buat apam balik ni sebelum pergi berjejak kasih ke terengganu tempoh hari... hetic sungguh minggu tu, so nak buat pot luck untuk pergi Yasinan dan mengaji hari jumaat tu pun kena lah buat yang mudah2... dan yang penting bahan semua dah ada kat dapo kan.. hari minggu sebelum tu kak rose balik kampung ziarah emak yang kurang sihat dan malam rabu baru la balik, pagi khamis pulak ada majlis yasinan kat rumah kawan dan petang nya kak rose ke sime darby medical centre di subang jaya, melawat suami kawan yang masih belum sedarkan diri sejak pembedahan pada dua minggu lepas... malam baru balik dan pagi Jumaat pulak seperti selalunya, bacaan Surah Al-Kahfi... so apam balik yang mudah nak buat ni lah jadi juadah untuk pot luck, lagi pun ada yang request nak makan lagi... dengan senang hati kak rose buat kan lah... hihi.

 selesai saja majlis bacaan surah Al-Kahfi tu, kawan kak rose datang jemput untuk sama2 berjejak kasih ke kuala terengganu tu... rasa happy sangat dapat jumpa kawan2 sama sekerja yang telah lama terpisah dek keadaan...lupa sekejap pasal hubby dan family... 4 hari 3 malam yang penat tapi sangat berbaloi jejak kasih kami dengan makanan terengganu yg sedap2 tu..

resepi apam balik kak rose kongsikan kat sini ya... terima kasih pada tuan punya resepi..

bahan2 nya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)
Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda bicarbonate, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA dan sapukan butter pada kedua2 belah apam sebelum dipotong.

3 comments:

Phong Hong said...

Fevret ni, Kak Rose! PH suka lebih kacang.

Kak Rose said...

PH, kak rose pun suka. nak semua lebih, kacang jagung butter... tambah lemak banyak2... hihi

Anonymous said...

Salam Kak Rose, 1 cawan tu same dengan measuring cup yg 250ml ke?