Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, May 28, 2016

Dulang Tea House

nak sambung kisah berjimba jimba di taman tema lost world of tambun lagi... walaupun dah berlalu tapi nak jugak abadikan kat sini untuk kenangan masa nanti nanti....ya la bukan selalu dapat masuk kat sini kan... dan tak lepas peluang nak minum kat cafe yang bagai terletak dipintu masuk kedalam gua...setting dan kemasan cafe ni macam masa dulu2 masa kerja2 mendulang bijih timah dilombong gitu.
 signboard untuk menu dipintu masuk kedalam cafe ni... en asben laju jer nak ke sini!

 the specialty of this cafe.... roasted rice tea. pertama kali merasa teh beras bakar ni... no bad la rasa dia... agaknya nanti kita pun boleh buat sendiri kot.... kalau rajin la kan!

 kopi kampung yang sedap.... dituang dari cerek kampung yang beso tu! masa minum ni terus teringat sangat pada arwah nyai yang buat sendiri kopi untuk minum seharian kami... dari biji hinggalah menjadi serbuk kopi, semuanya dibuat sendiri. paling best masa menumbuk, kita cucu2 ni suka menyibuk, habis hitam semua kaki tangan muka semua... rindunya saat itu, Al-Fatihah buat arwah nyai hajah Monjiah bte Abdul Salam.

 toast yang dihidang dalam piring ayan yang dah sompek2 bersama kari ayam... kari tu rasa so so aje, tapi roti tu memang lembut sangat... katanya dibuat sendiri oleh pihak cafe.  roti ni ada jugak yang dihidang bersama pandan kaya... en asben kata sedap.... ya lah lapo, apa pun sedap la kan...3 menu ni jer yang kak rose mencuba. ada jugak disediakan telur ayam kampung yang direbus diatas meja serving tu... en asben ada makan tu, kecik2 cenonet jer telur tu.

 interior dalam cafe yang seakan dipintu masuk gua. dan dibelakang tu galleria yang menempatkan replica pekerja lombong tengah mendulang... ada banyak jugak replica peralatan mendulang dalam tu, tapi tak dapat nak snap gambo sbb semuanya dibalik cermin..

dan tv lama yang masih elok berfungsi... dan yang ni nampaknya gambar hitam putih jer, tak taulah betul2 tv lama atau casing jer yang lama? teringat pulak tv kat rumah nyai, kena bukak tingkap dulu baru on kan... pas tu lamaaaaa baru lah kuor gambar tu... kenangan sungguh kan.

1 comment:

Nooriah Abdullah said...

wah kakrose gi jenjalan ke ni
best kan berjimba2 sana sini tu