enough rambling, nak tayang menu pertama kak rose masak kat rumah baru ni....setelah 10 hari barulah hari ini dapur ku berasap dengan bendi goreng telur n cili api, sambal tumis ikan bilis n nasik panas2. mahalnya bendi kat sini.... ni kak rose bli dah siap pack, 6 batang@ rm2.07. kalau sayur mahal, jangan beli, tanam sendiri bak kata menteri!
resepi kak rose cnp dari blog CMG, mekasih ya mat tapi kena adjust lah bahan2 tu sbb bendinya pun cuma seciput!
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 batang bendi muda, saiz sederhana, cuci dan hiris serong
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air
BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, rendam 10 minit dan toskan (kak rose guna udang kering)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi kampung
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali (kurang lebih 2 camca besar). Tumis bahan2 tumbuk lumat hingga harum, masukkan sos tiram, kacau rata. Masukkan benda, gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga benda lembut (boleh tambah sedikit air jika perlu).
- Tuang telur pada keliling bahagian bendi goreng, bila kelihatan kental, gaul rata2. Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi panas..
8 comments:
penang duk mana tu kak rose, Balik Pulau ker yg tak boleh unifi?
dah pindah kat penang ke kakrose?? bila balik kedah nnt dpt jumpa ni hehee, tunjuklah rumah kakrose kat penang tu, tempat saya bermain dolu2 kalau penang tu tu kat bayan lepas haha
nasa mulia, kat depan rumah P Ramlee tu... flood prone area katanya!
Noor, kak rose nak kena blajaq cakap utara dah nih!
Salam kak rose.. dh jadi org penang dh rupa2nya.. tunpaling xsuka pindah, dh berbulan baru siap nk mngemas..
kak rose dok area jln sg pinang ya...saya silent reader kak rose. kerja kat area sg pinang jgk...welcome to penang.
tun, ta abes berkemas pun... biar jer barang dalam kotak!
ainur, mekasih sudi singgah rumah maya kak rose ni...
Post a Comment