Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, July 7, 2020

Sup bebola ikan

masak yang mudah2 jer...

 ya, masak yang mudah2 jer dan tak perlukan masak nasi dah kalau dapat sup macam  ni... meratah jer hingga kenyang. ni kes duduk rumah sorang2 dan tukang makan semuanya kerja dan lunch dioffice jer.. so tukang masak yang tak berapa rajin ni makan jer apa yang ada dan mudah disediakan... hence jadilah sup bebola ikan ni..

bahan A
bebola ikan
sedikit sawi hijau
kiub ayam maggi

Bahan B
bawang merah - di tumbuk
bawang putih
serbuk lada putih
bawang goreng
hirisan cili padi
asam limau

Cara-cara

potong bebola dan basuhkan
panaskan kuali, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di tumbuk
then masuk bebola ikan masuk air sedikit
then masukkan air secukupnt setelah beberapa ketika
masukkan serbuk perasa, kiub ayam, dan sayuran yang telah di potong kecil2.
then masukkan serbuk lada putih, bawang goreng dan hirisan cili.
hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar.

1 comment:

Sheila Arshad said...

boleh kurus kalau hari2 makan camni haha