Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, April 26, 2018

Serimuka durian

 kuih serimuka yang cuma tinggal gambar jer... tapi nak jugak buat entry kat dapo maya kak rose ni. durian yang dah keras kejong dalam freezer, lebih baik lah kita jadikan suatu yang boleh dingap untuk minum petang kami anak beranak... dan bertambah lah lemak dan kolesterol yang sama naik nak menepek dalam diri tukang masak ni...tapi yang penting dapat makan kuih seri muka yang sedap nih! yang tu semua belakang cerita... esok paginya g brisk walk dan minum susu omega dan makan oat untuk kurangkan kolesterol tu..

resepi kuih seri muka pandan ni kak rose amik dari sini, mekasih ya... mohon izin nak kongsikan kat sini ya..


(Loyang segiempat saiz 7 x 7 inci)
Bahan-bahan :
Bahagian bawah (pulut)
2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam

Cara penyediaan pulut :
1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut.
2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan.

Bahagian atas/kepala
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan isi durian
1 sudu besar tepung gandum
1/3 cawan tepung kastad
2 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning

Cara penyediaan bahagian kepala :
1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender).
2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau.
3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik.
5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api.
6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik.

(Loyang segiempat saiz 7 x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2 cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik. Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7 x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2 cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik. Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7 x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2 cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik. Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7 x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2 cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik. Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

2 comments:

Warisan Petani said...

Sedapnye

Kak Rose said...

Memang sedap lah WP, tapi kolesterolnya pun sedap jugak nak menambahnya!