Bahan-bahannya
1 biji jantung pisang berangan, buang kulit luar hingga jumpa bahagian yang putih dan lembut, rebus hingga empuk dan toskan.
5 ketul ayam
pati santan secukupnya
sedikit santan cair
1 keping asam gelugor
1 batang serai, dititik
3 biji ciliapi*
sedikit kunyit hidup* ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Dalam periuk masukkan bahan2 tumbuk halus, bersama santan cair, asam gelugor, serai dan ayam tadi. masak hingga ayam lembut.
- Masukkan jantung pisang. Tambah santan pekat, garam secukup rasa dan secubit gula. masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat..
3 comments:
Istimewa sungguh resepinya ni...first time jumpa gulai ayam dengan jantung pisang, boleh cuba nanti. Tq for sharing dear.
sedap nya...jantung pisang fresh pulak tu :)
Xyah letak bawang ke
Post a Comment