Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, January 1, 2018

Nasi arab mandhi ditahun baru

 Asalamualaikum dan salam tahun baru.  first entry for 2018, nasi arab yang kak rose masak bebehari lepas... nak jugak buat entry kat sini, walaupun cuma guna yang instant, tapi memang sedap walaupun tidak kecukupan bahan sampingannya... makan nasi cam tu jer pun dah sedap sebab all the ingredients dah cukup dalam paste pack tu... senang keja kak rose kan..

 pack berasnya... vitagrain extra long praboiled basmathi rice... memang panjang2 nasiknya!

 paste untuk nasi tu... tapi kak rose tak buat pun sos tomato tu... sebabnya cuma tak de daun ketumbar tu. yang lain dah beli tapi tang daun ketumbar tu la pulak boleh tertinggal... adoyaiii... so be it la, nasi arab tanpa sambal sos tomato!

 close-up cara2 memask nasi arab di bungkusan paste tu... yang kuning kat bawah tu ialah pewarna untuk nasi tu... tapi yang ni kak rose masukkan sikit jer, so nasi arab mandhi kak rose tak la kuning sangat jadinya...

 empat ketul peha ayam yang besa2 ni kak rose rebus dulu, guna pc jadi ayam ni lembut sangat dan relai dari tulang macam kat kedai tu... resepi ayam ni kak rose amik dari blog citarawan kat sini... dah lembut, angkat dan toskan pas tu baru kak rose masukkan dalam periuk nasi selepas tuangkan pewarna kuning tu... (ni kes tak berapa nak rajin nak memanggang ayam tu... huhu) ayam tetap lembut dan keep warm masa nak hidang tu


mandhy chicken rice togel jer... tanpa apa2 dayang pengiringnya. anak bujang kak rose memang nak makan cam ni jer... no kuah nor vegetables pun boleh bertambah2 nasik!

1 comment:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Sedeapnyaaa..rajin Kak Rose
Selamat Tahun Baru 2018 Kak Rose....