Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, October 5, 2020

Kuih ketayap

rasanya lama sangat tak buat kuih ketayap ni... tak tahu lah kenapa banyak sangat kemalasan menguasai diri.. tapi bila tang makan tak pernah pulak nak malasnya kan.. kelapa putih ni pun dah lama beli keras kejung dalam freezer, jom ler kita buat inti manis untuk kuih ketayap ni..

Bahan-bahan untuk kulit:

*1 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*2 1/2 cawan air
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar

Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat. Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.

Bahan untuk inti

1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan

Caranya: Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak. 

Angkat dan sejukkan.

 

No comments: