Asalamualaikum dan salam satu june... setengah tahun 2020 dah berlalu..
semuga hari2 yang mendatang akan lebih baik dari semalam2 nya, Insya Allah...
Bahan-bahan cakoi :
- 2 cawan tepung gandum
-
3/4 cawan air suam
- 1/2 sudu kecil yis
- 2 sudu besar gula
-
1 1/2 sudu besar minyak jagung
-
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
- Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
- Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
- Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
- Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
- Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
- Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
- Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
- Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
Nota :
- Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
- Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
- Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
- 1 ½ cawan susu cair,
- Pes @ esen pandan sedikit,
- Garam secubit,
- 1 ½ sudu besar tepung kastard,
- Susu pekat 3-4 sudu,
- Pewarna hijau sedikit,
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan. Kacau sebati dan masak hingga sedikit pekat.
- Siap.
3 comments:
Pandainya Kak Rose buat cakoi. Saya suka makan tapi lebih memilih untuk cicah dengan kuah pedas spt kari. Kuah kaya saya kurang gemar...
tqvm ..atas resepi yg dikongsikan.tentu sedap cakoi ni.nanti cuba...
Terimakasih kongsi resepi ni.nak guna resepi ni ..mcm senang ja..
Post a Comment