Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 12, 2017

Puff sadin ranguppp!

 Asalamualaikum dan berjumpa lagi kat dapo maya kak rose ni... maaf lah wahai dapo, asik terbiar jer this lately. sebenarnya tuan tanah sibuk dengan urusan kawan yang kematian suami pada hari khamis lepas... sebelum ni, kak rose selalu menemaninya bertunggu di hospital. tapi setelah admitted dan bertarung nyawa selama empat bulan her husband pergi dijemput Ilahi. Al-Fatihah buat arwah Pak Jali. dan selepas pengekebumiannya, kak rose sibuk pulak sediakan makanan untuk jiran2 yang datang untuk majlis tahlil dan doa dirumahnya di subang jaya... itulah sebab dapo maya kak rose terbiar sepi tak berasap!

 dan puff ni kak rose buat bebehari lepas... cukuplah untuk minum petang kami, guna ready made kulit puff, senang keja kan... cuma kena sediakan inti sadin tu lah kan.. kak rose kongsikan resepi inti sadin tu kat sini ya. resepi asal dari CMG.... tapi ikutlah selera memasing nak letak inti apa pun boleh... kita yang buat dia kan!

BAHAN INTI :-)
1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya

 BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair 
 Sedikit serbuk lada hitam, jika suka

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
  2. Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2.  Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
  3. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.

5 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer...

Nooriah Abdullah said...

rajinnye kakrose, sedap tuu rangup krup krap kan

Kak Rose said...

Adda, buatnya beria, makan sekejap jer dah habissss!

Kak Rose said...

Ya Noor, krup krap, rangup sangat...kes nak guna puff pastry yang dah lama kejung dalam freezer tu la. kena lah merajin kan diri!

JAMIL HASHIM said...

TERLIUR JM