Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, April 17, 2017

Murtabak segera

 lama dah tak buat murtabak segera ni... kena praktis balik nak buat ni untuk persediaan bulan puasa nanti kan... apa la kak rose ni kan... puasa pun tak lagi tapi dah fikir menu untuk berbuka pulak! murtabak ni kak rose buat beberapa hari lepas dah tapi baru nak tepek kat sini... so jangan tanyalah kan... memang dah jadi baja kumbahan kaedahnya! murtabak segera yang mudah buatnya... tak perlu nak menguli dan menebar tepung bagai... guna saja kulit popia, semua kerja jadi mudahkan...

 memula tu sediakan intinya, kalau ada inti karipap yang baki2 tu boleh jer nak guna...ikut tekak sendiri la kan... kak rose guna resepi ni untuk intinya..

Bahan-bahan
  • 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup (kak rose guna batang celery)
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

tak sabar nak makan punya pasal, guna api yang sedikit beso sbb nak cepat masak... sudahnya hangittt kulit murtabak kak rose tu... huhu... hangus pun hanguslah, tapi tetap sedap dimakan bersama bawang cuka tu... resepi bawang cuka kak rose... bawang+sedikit cuka+gula+garam+pewarnamerah... tak de sukatan, so pandai2 lah adjust untuk nak sedap ditekak sendiri...

4 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Assalam Kak Rose
Terkenang murtabak kat pasar malam belah2 utara sana
sy kalau mkn murtabak, mesti nak kuah bawang mcm ni
sejak diperkenalkan hsbnd
dulu2 tak pandai jugak
lama2 serasi, hehehe

adda syuhada said...

wow menarik..

Kak Rose said...

SK, kak rose pun tak pernah suka nak makan dengan bawang ni... tapi sekali try, tersedap pulak...hihi

Kak Rose said...

adda, simple dan sedap tau... tak susah2 nak tebar tepung buat kulit nya!