ari ni merajinkan diri wat kuih tiram ni....rangup je....leceh juga nak membuatnya ya.... jadi juga kuih yang tak pernah kak rose impikan akan pandai wat sendiri nih....cuma nyer x cantik dan goreng pun x sekata.....macam2 kaler jadinya.....tapi berbaloi le sebab sedap kruk krak kruk krak.....bila makan tak nak berenti lak....resepinyer amik kar MyR dari
s shamen..... tima kasih ya dan kak rose nak c&p kat sini gak......
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air
- **6 sudu tepung jagung**
- **6 sudu minyak**
Cara-cara
- Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
- Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
- Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
- Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
- Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
- Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
dapat 2 balang ni jer..... cukup lah tu 3 beranak je nak makan..... lauk tengahari tadi.....peria goreng ngan udang....
No comments:
Post a Comment