Asalamualaikum dan jumpa lagi kat dapo kak rose ni ya...
Lamaaaaaa sangat tak buat apam ni... ni pun sebab ramai2 ada kat kampung so dapat lah buat dan ada tukang makannya. kak rose masih berulang duduk di kl dan juga dikampung.. sayang kan rumah dah lama siap tapi tak dapat duduk sepenuhnya lagi... dan sayang jugak lah rumah yang kat sini nak tinggalkan... so masih berulang, gitu keadaan buat masa ini... Insya Allah satu masa nanti akan dapat duduk kat kampungbuat apam yang enak lemak manis ni bertambah lah sedapnya bila makan ramai2 adik beradik masa kenduri kat kampung minggu lepas. dulu pernak buat kat sini, so kak rose cnp jer lah resepinya kalau ada yang nak mencuba. pasti tak rugi lah, memang sedap tau. walaupun tak de kelapa, dah cukup rasa dah apam ni. tapi kalau nak makan dengan kelapa parut pun lagiiiii lah sedapnya.
Bahan-bahan.
3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
2 cwn tepung beras (kak rose guna tepung gandum sepenuhnya)
1 cwn keledek rebus
250 ml santan
1 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna kuning* optional
Cara-Cara.
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.
No comments:
Post a Comment