Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, April 13, 2022

Iftar #10 pulut serunding gulung

semalam merajinkan diri buat pulut gulung serunding ni. actually cuma masak pulut tu jer sebabnya serunding ikan tu dah buat awal2 dan simpan frozen.. bila nak guna just microwavekan dah ready boleh guna.. so kukus pulut macam biasa dan tabur serunding, gulungkan lah... dah siaaapppp...
ni cara kak rose buat nya... gunakan loyang yang dialas dengan plastik supaya dapat mampatkan pulut tu sama rata. tekan2 bagi padat dan taburkan serunding atas dia.. mampatkan jugak lah..
dan gulungkan... yang ni kak rose guna bamboo mat yang untuk gulung sushi tu, guna yang saiz beso untuk memudahkan kita nak gulungkan dia. sambil gulung tu sambil tekan2 bagi padat, nanti cantik jer bila potong tu. 
dah siap gulung boleh lah potong... tapi kena tunggu bukak posa lah baru boleh makan kan...
semalam kak rose tak masak lauk, cuma panaskan gulai udang nenas leftover yang masih banyak dan buat kerabu apple hijau dengan bite size ayam popcorn ni..bubuh sebiji jer cili api pun dah pedas yak amat buat kak rose... tapi habis jugak lah kami berdua makan... nak resepi, boleh tengok kat sini untuk rujukkan, cumanya kita yang buat dia kan so pepandai nak tambah2 dan adjust lah..kak rose tambah apple hujau dan parutan carrot.
mangga tahi yang sangat manissss dan seedless grapes. Alhamdulillah untuk rezeki berbuka semalam.
 

No comments: