Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, November 2, 2020

Sup bebola ikan

 

bila tak de kerajinan nak masak, buat sup sempoi cam ni pun boleh kenyang kan... tak perlukan nasik dah untuk kak rose tapi en asben nak jugak makan dengan something yang mengenyangkan, katanya.. so akk rose rebuskan mee maggi without the rempahnya... so curahkan kuah sup ni dan lunch pun ready dah.. senang kerja tukang masak kan..

bahan A
bebola ikan
sedikit sawi hijau dan carrot
kiub ayam maggi

Bahan B
bawang merah - di tumbuk
bawang putih
serbuk lada putih
bawang goreng
hirisan cili padi
asam limau

Cara-cara

potong bebola dan basuhkan
panaskan kuali, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di tumbuk
then masuk bebola ikan masuk air sedikit
then masukkan air secukupnya. setelah beberapa ketika
masukkan serbuk perasa, kiub ayam, dan sayuran yang telah di potong kecil2.
then masukkan serbuk lada putih dan hirisan cili.
hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng

 

6 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

senang dan sedap ni Kak Rose

Kak Rose said...

SK, sedap meratah jer.. kononya tak nak makan nasik lah ni..

Syaz Rahim said...

Comel carrot, sis buat sendiri ke corak dia? Rajin nya 😁

Amie said...

Resepinya ringkas, tapi hasil masakannya nampak sedap betul!

Kak Rose said...

Syaz Ezam, tq... guna cookies cutter untuk potong carrot tu.

Kak Rose said...

Amie, sedap lah untuk tekak sendiri. kita yang buat dia, so pepandailah nak adjust ikut selera kan..