Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, October 15, 2019

Mee hoon goreng sedap

Asalamualaikum dan salam selasa...


bila dirumah ada tetamu, maka breakfast pun tidaklah asik toast n nescafe o kosong jer la kan... dan pepagi hari kak rose merajinkan diri buat mee hoon goreng sedap ni untuk derang yang biasa breakfast dengan makanan berat... ada buat nasik lemak dan lain hari pulak nasi goreng, mee goreng... dan kak rose pun tumpang sekaki lah dengan heavy breakfast ni. dan yang paling bestnya tak kan nak tinggalkan tetamu g berlenggang mak limah pulak kan... so it has been two weeks kak rose tak berbriskwalk lah... harap tak lah sampai lupa jalan nak g kepadang tu kan... hihi

jom layan resepi mee hoon goreng sedap ni, terima kasih tuan punya resepi asal ya.

Mee Hoon Goreng Sedap Oleh: Azie Kitchen
Bahan Bahan:

1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang (kak rose tambahkan dengan dengan fillet ayam)
1 mangkuk karot - hiris memanjang 1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Fish cake dan sawi hijau - yg ni kak rose tambah

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis - direndam (kak rose gantikan dengan udang kering)

Bahan Hiasan: bawang goreng daun sup cili merah dan telur dadar




Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan ayam dan fish cake dan udang, biar mendidih dan ayam masak.
Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan sawi. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit. 

4 comments:

عبده العمراوى said...



شركة تنظيف بيوت بالجبيل
شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف الفلل بالاحساء
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالاحساء
شركة المثالية لتنظيف الشقق بالاحساء

michelle said...

Numpang promo ya Admin^^
ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^

yanmaneee said...

longchamp bags
air max 90
yeezy shoes
air max 2019
balenciaga shoes
goyard handbags
air jordan
hermes birkin
cheap jordans
curry 4

Susan said...

I have read all the comments and suggestions posted by the visitors for this article are very fine,We will wait for your next article so only.Thanks! The 192.168.l.254 IP address is a common address used for accessing the login page for your private router control panel. Once you have logged in, you can change your router username, admin, password and privacy settings.