Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, October 17, 2025

Kerabu daun selom dan tauge

buat makan makan untuk kongsikong kat kampung... rupanya ramai yang suka kerabu macam ni, sebesen cam ni sekejap jer dah habissss. Alhamdulillah, happy lah rasa tukang masak bila hidangan habis dimakan kan... resepinya

daun selom - hiris halus 
10 sen taugeh- buang ekornya (kak rose suka banyak2 tauge)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris 
**5 biji cili padi (kak rose bubuh dua biji jer pun dah pedas!)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti dengan udang kering)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halus... sedap juga...

 



1 comment:

AMIIZAA@Mieja said...

sedapnyaaa kak rose.....pembuka selera ni