Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, September 22, 2025

Kaswi gula merah gedik


Bahan air gula:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
sedikit garam

1 helai daun pandan

 
Bahan lain:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 cawan air biasa
1 sudu besar air kapur
1 mangkuk putih kelapa + sedikit garam dan kukus sekejap | untuk urap dengan kuih

 


  1. Campur gula merah, gula putih, air, secubit garam dan daun pandan dalam periuk dan renehkan hingga gula larut.
  2. Tapiskan dan jadikan 2 cawan air gula, ketepikan dan biarkan sejuk.
  3. Masukkan air gula bersama tepung gandum, ubi, air dan air kapur dalam blender. Kisar hingga halus.
  4. Sapukan acuan dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan adunan tadi.
  5. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan hingga masak lebih kurang 15 minit.
  6. Setelah masak, tutup api dan biarkan kuih dalam pengukus hingga hilang wap baru keluarkan.
  7. Setelah sejuk boleh keluarkan dari acuan dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
  8. Sedia dihidangkan.

Lamaaaa sangat tak post main masak masak buat kuih... actually ade jer masak tapi kerajinan nak amik gambo dan update tu dah semakin jauh tenggelamnya... so sekali sekala ada masa ni lah kak rose tepek kat sini..

No comments: