Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 30, 2022

Lempeng nasi

 Setengah tahun 2022 dah sampai ke penghujungnya, semuga hari hari yang mendatang dan seterusnya baik2 saja untuk kita semua mengharunginya...

bila kehabisan roti dan tak de kerajinan nak keluar g beli, makanya tukang dapo pun kenalah merajinkan diri buat something for breakfast... kebetulan ada pulak nasi belen semalam, jadinya kita pun dummm lah dalam blender dan jadi lah batter untuk lempeng sedap nih..jom tengok resepinya..

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah (kak rose gandingkan dengan serunding daging)

Cara-cara

  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap

1 comment:

cikmanggis said...

wah lempeng nasi,boleh cuba ni,jangan membazir jika ada lebihan nasi sejuk kan