Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, January 3, 2019

Ikan jenahak bakar sedap.

 bila tukang makan teringin sangat nak makan ikan bakar, maka tukang masak pun kena tanya cik google untuk resepinya... maklumlah memang tak pernah buat pun ikan bakar ni... selalunya kalau nak sangat makan ikan bakar tu pergi je lah ke tempat makan yang ada bakar2 ni... tapi disebabkan ada pengalaman yang sangat tak seronok untuk dikenang, maka pilihan yang ada ialah buat sendiri jer ikan bakar tu... rupanya tak susah mana pun, apalagi dengan adanya pemanggang ajaib yang dah lama bertapa jadi tukun tu, boleh lah kita guna semula kan..

 bila seru cik google, memang banyak lah resepi yang keluar... dan kak rose pilih resepi dari blog masam manis ni... tak rugi mencuba resepi ni. memang sedap dan kak rose rekomenkan kalau sapa2 nak buat ikan bakar, guna lah resepi ni... cuamnya kak rose kurangkan cili dan guna pati ikan bilis instead of belacan tu... meh tengok resepinya..

Bahan-Bahan Untuk Pes Chili

10 tangkai cili merah - ita campur dengan cili api*
15 tangkai cili kering ~ di kisar*
5 ulas bawang merah ~ dikisar
5 ulas bawang putih ~ dikisar
2 inc halia ~ dikisar
5 batang serai ~ dikisar
2 inc belacan bakar - kak rose gantikan dengan kiub pati ikan bilis
Gula melaka ~ secukup rasa
1 sudu besar ~ air asam jawa ( ita guna asam jawa yg takn ada biji )
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

**kak rose tak letak cili api tu dan kurangkan jugak cili kering tu sbb memang tak tahan pedas... tapi terpulanglah pada kepedasan memasing ya..

pes cili yang kak rose buat ni terus jer lumurkan pada ikan, perap sekejap dan terus bakar. kalau ikut resepi  asal memang kena tumiskan dulu pes tu macam cara2 kat bawah tu ya..


Ita satukan semua bahan yang di kisar dan kisar sekali terus je
Panaskan minyak  dan tumis bahan yang di kisar sampai harum dan garing
Bila dah garing masukkan air asam jawa, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa
Masak sampai garing

Ikan yang hendak di bakar di belah 2 keping nipis
Ambil sehelai daun pisang dan lipat dua, letakkan paste chilli (kak rose guna aluminium foil je)
Letakkan ikan
Tutup dengan pes cili semula atasnya
Letak atas kuali pemanggang , tutup kuali dan bakar
Balikkan setelah sebelah bahagian ikan masak
Angkat dan hidangkan dengan limau kasturi dan bende yang di celur.

kicap pencicah ikan bakar kak rose... bawang besar didadu, cili merah, kicap dan asam limau kasturi...

No comments: