kacau kacau semua bahan sesuka hati nak masukkan apa dalam tu.. ikut selera sendiri lah kan.. kak rose buh bayam brazil dalam tu.
tarrraaaa.... dah siap. kak rose suka meratah jer, sebabnya tak rajin nak masak nasik kalau dok sorang2 nih. sebab covid n pkp pulaknya en asben kena join team isolation dan duk dihotel, so tak leh balik... huhu.... almost a month n still counting. doakan semuga covid cepatlah berakhir boleh lah keluarga kami boleh bergader2 semula..
Lanai Kijang
Saturday, February 6, 2021
Friday, February 5, 2021
Sambal bilis tempe
dijamin sedap... ada lauk simple macam ni pun dah bertambah2 nasik... digandingkan pulak dengan ayam kicap tu... actually tak nak sangat ayam tu tapi kuah kicapnya jer.... gaul dengan nasi hangat2 memang ngam sangat kat tekak kami berdua.. asalnya en asben nak makan sambal petai dengan ikan bilis tapi dah bebrapa kali g kedai masih tak jumpa komoditi yang sangat bergharga tu, so tempe jer lah gantinya... pun boleh la kan...
Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis - goreng garing
1 pek tempe - hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah - tumbuk
Gula
Garam
Minyak untuk menumis
Panaskan
minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula
bawang merah yang ditumbuk kasar. Setelah wangi dan garing, masukkan
gula. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.
Thursday, February 4, 2021
Sup telor kentang
suka nak hirup cenggini jer, tanpa nasik... tak de tukang makan jadinya tukang masak pun suka suki buat sup telor macam ni pun dah kenyang kan...
Bahan-bahan:
2 biji telur
1 biji kentang - kerat 4
sedikit soon, rendam dan toskan
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1/2 kecil lada hitam -ditumbuk
1/2 kiub pati ayam
Daun bawang / daun sup - dihiris
garam dan sedikit baby kailan
air
Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan kentang dan biarkan masak dan masukkan soon.
4. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk. Jangan kacau. Biarkan telur masak sendiri.
5. Masukkan baby kailan dan perasakan dengan garam.
6. Hidang dalam mangkuk yang bersesuaian. Taburkan daun bawang atau daun sup untuk hiasan
Wednesday, February 3, 2021
My Kuali 10m pageviews
Alhamdulillah... 3 Febuary 2021, setelah hidup segan2 begitu lama, akhirnya My Kuali cecah jugak figure keramat ni. walaupun amik masa yang begitu lama, malahan kawan2 blogger ramai yang dah tak aktif, tapi kak rose masih sayang dengan dapur maya kak rose ni... so gigih lah mengupdate dengan entry yang banyak berulang2... tapi nak buat camner kan masak pun resepi yang berulang2... so be it lah. asalkan tak cilok gambar dari orang lain dan tepek kat blog kita kan.. tapi kan... macam ade 2nd blog pulaknya My Kuali ni bile ada yang copy the whole content termasuk yang merapu meraban kak rose tu dan paste kat blog sendiri..
Apa pun syukur sangat, My Kuali masih boleh terus berada dialam maya ni dan harap tuan tanah akan sentiasa rajin untuk nak update dan buat entry barulah. tahniah untuk My Kuali dan diri sendiri lah. 😜😜
Tuesday, February 2, 2021
Sup ayam berkerim
Ah..... rindu nak makan creamy mushroom soup yang kat ikea tu, tapi apa kan daya dah dekat setahun pkp pun tak habis lagi... nak keluar pun takut apa lagi bila nak dine-in pun tak dibolehkan.. so kita usahalah buat sendiri jer kan. cendawan tak de, ayam pun boleh lah asalkan dapat makan yang seakan2 sup tu kan... pujuk tekak untuk terima apa yang ada dikeadaan yang macam ni kan... tunggu bila dah di lift kan pkp tu, Insya Allah boleh lah kita menikmati sup sedap ikea tu lagi kan..sementara tu jom lah tengok resepi creamy chicken soup ni...
Bahan2:
Bahan2:
- 50 g butter/margerine
- 1 bj bawang besar- dadu
- 2 ulas bawang putih- tumbuk
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 keping dada ayam- hiris nipis
- 2 kiub ayam
- 1 liter air
- 1/2 tin susu sejat
- 1 sk dried oregano
- garam
- Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
- masukkan bawang putih dan tumis lagi.
- masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
- kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
- masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
- masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih.
- perasakan garam dan masukkan oregano.
- siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..
Monday, February 1, 2021
Ayam masak kam heong
kenapa nama dia kam heong pun tak tahu lah tapi itulah nama resepi ayam ni. sedap yak amat nak kabo..makan dengan nasi panas2 memang ngam sangat... tak perlu dah lauk yang lain. tapi kalau ada tu memang ngap jugak lah kan... ni 1st time masak cara gini atas permintaan anak yang nak makan ayam kam heong katanya.. so mama yang rajin ni pun turutkan jer lah.. memang sedap, so tak rugi lah mencubanya! jom tengok resepi yang cik google bagi ni... tq pada yang kongsikan nya ya.
500 gm ayam
500 gm ayam
4 tangkai cili padi - diketuk
2 tangkai cili merah - dihiris
2 labu bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
5 helai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Gaulkan ayam bersama sedikit tepung jagung dan sedikit garam dan kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan putih hingga naik baunya.
Kemudian masukkan serbuk rempah kari bersama sos cili, sos tomato, daun kari, kicap dan juga sos tiram. Kacau rata dan biarkan hingga kuah menjadi pekat. Tambahkan air jika perlu.
Setelah itu, masukkan ayam bersama cili merah dan juga cili padi. Gaulkan ayam rata.
Masukkan garam, gula.
Siap untuk dihidang.
Subscribe to:
Comments (Atom)














