Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, January 23, 2021

So simple yet so sedap!

masak yang simple2 cam ni pun sangat lah sedapnya kat tekak sendiri.. kalau orang lain tak tau la pulaknya kan. tukang masak suka masak yang mudah2 dan cepat jer, nasib baik tukang makan no complaint. syukur sangat kan dengan rezeki Allah bagi ni... telor dadar, isi ayam masak sambal dan sayur peria goreng dengan udang... boleh bertambah nasik tau!
bila ada gulai lemak mesti ada ikan masin. itu lah kak rose, daging masak lemak ciliapi digandingkan dengan ikan masin dan sayur sawi campur kobis... dan boleh tak nak salahkan ikan masin tu sebab buat bertambah2 makan nasik. Adoiiii laaaaa..
 

Friday, January 22, 2021

Kuih ketayap

Bahan-bahan untuk kulit:

*1 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*2 cawan air
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar

Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat.Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.

 

Bahan untuk inti

1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan

Caranya: Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak. 

Angkat dan sejukkan.

 

Thursday, January 21, 2021

Kuih getas getas

antara kuih pebret kak rose ni, tapi nak buatnya tu yang tak berapa nak rajin... yang paling tak pandai bile nak buat sira gula tu... asik fail jerrrrr! tapi bila dah beberapa kali mencuba kira ok jugak lah ni kejadiannya tu kan.. boleh lah nak bangga diri sikit! kalau nak mencuba meh kak rose kongsikan resepinya... terima kasih rakan blogger yang kongsikan resepi dan tips menyira gula tu ya.


Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat.
Biarkan sebentar selama 10 minit
Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper. Mak saya akan canai atas dulang dan kemudian potong segiempat. pastikan anda sapukan sedikit minyak ditangan anda apabila hendak memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat.
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah
Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
 
Menyira gula kuih
Bahan-bahannya:-
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia selama 7 minit.
Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus

 

Wednesday, January 20, 2021

Tuesday, January 19, 2021

Cucur jejari ketam

buat cucur untuk kudap2 minum petang kami berdua... apa pun isi cekodok memang pebret tukang masak dan tukang makan pun kena lah ikut kan... nasib baik jer tukang makan tak pernah cerewet dengan pa yang tukang masak hidangkan. senang kerja kan! jom kita buat cekodok sedap ni..resepi dari fb, terima kasih tuan resepi yang kongsikan.

Bahan2

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan air
  3. 10 batang filamen ketam
  4. 1 biji bawang besar
  5. 1 biji telur
  6. sedikit daun sup
  7.  garam
  8. satu batang celery, potong dadu
     
    Sediakan bahan-bahan.
    Filamen Ketam dipotong-potong.
    Campur semua bahan dan gaul sebati.
    Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
    Cucur Ketam siap dihidangkan.
    Cicah sambal atau cili sos...sedapnyeeeee.....

 

Monday, January 18, 2021

Semur ayam

Asalamualaikum dan salam ber pkp dan ber darurat 2021

ber pkp dan berdarurat bermakna duduk rumah jer la kan.. dan duduk rumah maknanya asik masak dan makan jugak lah... dan sebagai tukang masak yang tak berapa nak rajin ni, sesekali kalau berkumpul makan en google memang jadi pembantu untuk cari resepi lah.. dengan syarat bahan ada kat rumah.  maklumlah nak keluar suka2 nak g beli barang pun dah merisaukan tukang masak ni kan.. jadi la masak dengan bahan yang sedia ada kat rumah jer.... jom masak semur ayam ni.. tq en google carikan resepi..ni kak rose guna 2 keping dada ayam tanpa tulang dan resepi sebagai panduan.. kita yang buat dia kan, so ikut lah selera sendiri. tapi memang sedap lah kat kak rose yang jawa nih!

Semur Ayam (Ayam Masak Kicap Jawa)

Bahan-bahan A :-
Ayam kampung /Ayam Bandar( digoreng dgn garam & serbuk kunyit tapi jangan goreng garing2 /tak nak goreng pun boleh)
Kentang (beberapa biji ikut suka dan boleh goreng kosong dulu kalau tak nak goreng pun tak mengapa)

Bahan-bahan B (untuk kuah) :-
Bawang kecil 4 ulas + Bawang putih 3 ulas + Halia ½ inci = ditumbuk
Sebatang serai-dititik
1 kuntum Bunga lawang-di tumbuk
1 batang Kulit Kayu Manis-ditumbuk-(Cik Ta beli yang serbuk)
2 biji Buah pelaga_tumbuk
4 kuntum Cengkih-tumbuk
Santan (saya guna santan kotak 1 kotak kecil)
1/2 cawan Kicap (Cik Ta guna Kicap Kipas Udang Manis)
Lada putih -1 camca besar (tumbuk- )
I cawan air
1 sudu teh air asam jawa

Cara memasak:-
Tumis bahan-bahan yg ditumbok bersama-sama bunga lawang,serai, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga kekuning-kuningan dan naik bau.Masukkan lada putih diikuti ayam dan kacau. Masukkan kicap kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat. (Api biarlah sederhana). Kacau perlahan-lahan lagi sehingga mendidih hingga ayam empuk. Masukkan kentang.

Apabila kentang empuk masukkan air asam jawa dan santan, kacau dan jangan biarkan santan pecah minyak.Rasa sama ada masin atau tidak, jika perlu tambah garam dan saya tambahkan serbuk perasa Hilal. Kuah boleh dalam keadaan kering pekat atau cair mengikut selera masing-masing.( Cik Ta buat kuah banyak sebab anak-anak sukakan kuahnya kalau mak mentua buat kering pekat)Kacau rata dan siap utk dihidangkan.

Enak dimakan dengan Nasi Ambeng atau Ketupat Nasi ...

 

Sunday, January 17, 2021

Buah, macam2 ada...

 PKP dan makan lah buah banyak banyak... semuga kita dijauhkan dari wabak ini..