Lanai Kijang
Saturday, January 23, 2021
So simple yet so sedap!
bila ada gulai lemak mesti ada ikan masin. itu lah kak rose, daging masak lemak ciliapi digandingkan dengan ikan masin dan sayur sawi campur kobis... dan boleh tak nak salahkan ikan masin tu sebab buat bertambah2 makan nasik. Adoiiii laaaaa..
Friday, January 22, 2021
Kuih ketayap
*1 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*2 cawan air
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar
Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat.Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.
Bahan untuk inti
1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan
Caranya:
Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur.
Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan
berminyak.
Angkat dan sejukkan.
Thursday, January 21, 2021
Kuih getas getas
Wednesday, January 20, 2021
Tuesday, January 19, 2021
Cucur jejari ketam
Bahan2
-
1 cawan tepung gandum
-
1 cawan air
-
10 batang filamen ketam
-
1 biji bawang besar
-
1 biji telur
-
sedikit daun sup
-
garam
-
satu batang celery, potong daduSediakan bahan-bahan.Filamen Ketam dipotong-potong.Campur semua bahan dan gaul sebati.Goreng dalam minyak panas sehingga garing.Cucur Ketam siap dihidangkan.Cicah sambal atau cili sos...sedapnyeeeee.....
Monday, January 18, 2021
Semur ayam
Asalamualaikum dan salam ber pkp dan ber darurat 2021
Semur Ayam (Ayam Masak Kicap Jawa)
Bahan-bahan A :-
Ayam kampung /Ayam Bandar( digoreng dgn garam & serbuk kunyit tapi jangan goreng garing2 /tak nak goreng pun boleh)
Kentang (beberapa biji ikut suka dan boleh goreng kosong dulu kalau tak nak goreng pun tak mengapa)
Bahan-bahan B (untuk kuah) :-
Bawang kecil 4 ulas + Bawang putih 3 ulas + Halia ½ inci = ditumbuk
Sebatang serai-dititik
1 kuntum Bunga lawang-di tumbuk
1 batang Kulit Kayu Manis-ditumbuk-(Cik Ta beli yang serbuk)
2 biji Buah pelaga_tumbuk
4 kuntum Cengkih-tumbuk
Santan (saya guna santan kotak 1 kotak kecil)
1/2 cawan Kicap (Cik Ta guna Kicap Kipas Udang Manis)
Lada putih -1 camca besar (tumbuk- )
I cawan air
1 sudu teh air asam jawa
Cara memasak:-
Tumis bahan-bahan yg ditumbok bersama-sama bunga
lawang,serai, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga kekuning-kuningan
dan naik bau.Masukkan lada putih diikuti ayam dan kacau. Masukkan kicap
kalau nak lebih hitam tambah kicap pekat. (Api biarlah sederhana).
Kacau perlahan-lahan lagi sehingga mendidih hingga ayam empuk. Masukkan
kentang.
Apabila kentang empuk masukkan air asam jawa dan santan, kacau dan jangan biarkan santan pecah minyak.Rasa sama ada masin atau tidak, jika perlu tambah garam dan saya tambahkan serbuk perasa Hilal. Kuah boleh dalam keadaan kering pekat atau cair mengikut selera masing-masing.( Cik Ta buat kuah banyak sebab anak-anak sukakan kuahnya kalau mak mentua buat kering pekat)Kacau rata dan siap utk dihidangkan.
Enak dimakan dengan Nasi Ambeng atau Ketupat Nasi ...

























