Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, May 10, 2019

Iftar#4 ikan masin penambah selera..

Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 5

 menu sempoi berbuka petang semalam..  masa menggoreng ikan masin ni sungguh lah menggugat jiwa dan raga masa berpuasa... dah lah bau semerbak satu rumah, tapi keimanan masih kuat untuk tidak tergoda dengan semerbak baunya tu..  dan ikan masin tu kak rose lawankan dengan masak lemak petola campur soon dan  nasik panas2..huh! pukul 10 malam pun laju jer  menyuapnya.

 alkisahnya, bila ko terlupa nak masak nasi sebelum g mesjid, so bila balik tu baru lah jerang nasik. malam tadi pulak ada baca tahlil sebelum solat terawih tu, jadi lah lagi lambat baliknya..  dan masa tu lah baru nak jerang nasik... huhu... noxxa jadi penyelamat, 7 minit masak dah nasik, boleh lah menikmati nasik panas2... actually a blessing in disguise jugak bila terlupa ni kan. dapat makan nasik panas2! nasib baik lah tak teringat tak jerang nasik tu, kalau tak mesti terganggu masa solat tu kan.

 ayam phat phet yang sedap bila digandingkan dengan nasik panas2 tu... guna fillet ayam, beli yang dah siap tu, memudahkan kerja dibulan puasa ni kan...

 my simple dessert...murcott orange dan buah pear hijau yang rangup. banyak ni pun sampai bersahur baru habis makan...

 dan kuih untuk berbuka.. popia sayur dan home made cili sos... nampak sikit jer kan. tapi...

tu dia, sebakul kak rose gorengkan untuk kami tiga beranak... memang tak terhabis lah kan...the most kak rose boleh makan 3 biji jer masa buka puasa tu so pagi ni kak rose sahur dengan 2 batang popia leftover ni, tapi masih jugak berbaki... pengajarannya... jangan tamak masa memasak!

Thursday, May 9, 2019

Iftar#3 pengat keledek

Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 4

 untuk manisan, pengat keledek+sagu mata ikan

 lajunya masa berlalu, hari ni dah hari ke empat kita berpuasa, Insya Allah. semuga terus diberikan kekuatan dan kesihatan fizikal dan mental untuk terus menjalani ibadah dibulan yang penuh keberkatan ini.. dan diblog makan2 ni kak rose nak tepek menu berbuka petang semalam... walaupun cuma kami berdua yang berbuka dirumah, tapi kak rose lebih suka masak sendiri daripada membelinya... memang agak letih, tapi ianya akan jadi satu kepuasan untuk diri sendiri bila dapat siapkan untuk keluarga kecil kami...

 
 sebelum makan main meal, makan lah buah dulu... anggur merah dan mangga yang crunchy. actually mangga ni lebihan dari buat kerabu tu... a bit masam tapi bila dah gaul dengan asam pakchu 916 tu jadi sedap lah pulak, hilang dah masamnya..

 kerabu mangga dengan sebiji jer cili api buat kak rose yang memang tak tahan pedas. resepi dari cik google. istead of bilis kak rose tumbukkan ikan goreng dalam tu

 sayur bening betik... sedapnya meratah lepas balik terawih.

 sotong goreng kunyit sempoi... Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah kurniakan dibulan mulia ini, semuga terus diberikan kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadah disiang hari malam2 nya juga. Syukur Alhamdulillah..

Wednesday, May 8, 2019

Iftar#2 gulai tolo itik

Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 3

 cepat jer masa berlalu kan... dan ahri ni dah masuk Ramadhan ke 3, dan kak rose nak tepek kat sini menu berbuka semalam buat kami anak beranak..tipa kali nak puasa, jiran kak rose ni ade jual telo itik fresh dari kampung nya, jadinya setiap kali puasa mesti ade menu gulai lomak tolo itik campur dengan belimbing buluh ni..memang ngam sangat kalau digandingkan dengan ikan masin pebret kak rose. tap bila makan lepas balik dari terawih memang kurang lah selera tu...actually bagus jugak kan... harap2 boleh adjust number kat weighing scale tu!😜😜

 telo itik yang kak rose beli dari jiran tu,,, besoooo2 telonya. ade lagi ni, nak masak apa pulak ya?

 telo itik yang dah jadi gulai lomak tak pedas yang terlebih kunyit.. kak rose cuma guna dua biji jer cili apinya... resepi boleh tengok kat sini ya...

 buah untuk petang semalam... jambu batu gaul dengan asam cicah pak chu 916. banyak ni... sambung makan lagi lepas makan nasik... pukul 10pm++ pun masih mengunyah. camner nak kurangkan number kat scale tu???

 samosa kentang store bought...1st time beli memang sedap, so ulang lah belinya. tapi kali ni dah macam terlebih masin pulak, pas tu bila goreng jadi pecah2 kulitnya... minyak pun jadi kuning dan sudah tentu samosa pun nampak kuning kan...

sayur tauge+daun kucai+udang+tauhu yang hancur.... tauhu tu memang lembut dan casher tu masukkan dalam beg campur semua sayur2 tu.. sampai rumah, tauhu pun dah kemet macam lempeng! sabo jer la...

Tuesday, May 7, 2019

Cucur jagung manis

menu berbuka simple kami..

 cucur jagung manis yang kak rose buat untuk menu berbuka petang semalam... sebenarnya petang sebelum tu ade beli jagung manis pebret yang dah siap rebus tu kat pasar malam, tapi kalau dah nama g pasar malam, popoia tu mesti beli gak, jadi jagung ni tak termakan lah sudahnya... so dari terbiar kita buat cekodok untuk berbuka pun ok gak kan.. tak kuasa nak jemputkan kecik kecik, guna senduk gulai, jadi lah gedabak cucur kak rose ni. walaupun dah manis, tetap jugak nak ciciah dengan sambal kicap jawa tu...

Bahannya :-
- 2 tongkol jagung yg siap rebus
-2 1/2 cawan tepung gandum
- 2cawan air 
- 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula
- Minyak utk menggoreng

Caranya :-
1. Hiris isi jagung dari batangnya, masukan dalam bekas , kemudian masukan tepung ,garam, gula dan air, kacau hingga sebati.
2. Biarkan dalam 10 minit, kemudian jemput kecil adunan dan goreng didalam minyak yg panas.
3. Bila dah keperangan boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
4. Kemudian alihkan dalam pinggan. Siap utk dihidangkan

Iftar#1st day Ramadhan 1440H

 Asalamualaikum dan salam Ramadhan ke 2
semuga kita diberikan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah dibulan kemuliaan ini..

 
 mangga harum manis yang sangat manissss dan red grapes yang besar2 dan crunchy.


macam tahun lepas jugak, kak rose nak kongsikan kat sini menu berbuka kami anak beranak petang semalam..1st day puasa pun dah teragak2 nak masak apa kan... maklumlah kak rose ni jenis tak rajin nak memasak... tapi bulan puasa ni kenalah merajinkan diri untuk keluarga kecil kami berbuka dan bersahur.. pengalaman membeli di param sangat lah tidak selesa untuk kami... so lebih baik sediakan sendiri seadanya...

 cekodok jagung cicah sambal kicap jawa.. makan buah, cekodok dan minum air teh suam banyak2 pun dah kenyang sangat2... lepas terawih barulah makan nasik pulak.

 sambal udang sememeh!... guna sambal paste yang kak rose dah sediakan awal2.

 sayur campur. carrot munger2+kobis+red n yellow capsicum+putik jagung+kacang peas

ikan selayang rebus goreng... suka pilih yang kecik2 cam ni.. kalau dapat makan panas2 lagi lah sedap kan... tapi kan kak rose makan nasik lepas balik dari solat terawih, so dah sejuk lah ikan ni..uwaaaaa!!!!

Hukum hakam tentang puasa...

 Kalau masih ragu-ragu, jom baca perkongsian ini...


 













semuga bermanafaat....

Monday, May 6, 2019

Mee hoon goreng sedap

 nak jugak tayang mee hoon goreng sedap yang kak rose buat untuk gader2 sebelum menjelang bulan puasa hari tu... ni lah kami geng mengaji, asik gader2 dan makan2 jer kerjanya... tak per lah kan, janji semua happy sambil menternak lemak dengan jayanya!. resepi mee hoon goreng sedap ni kak rose copy dari blog Azie, mekasih ya kongsikan resepi yang memang sedap nih. kawan2 pun happy jer dapat makan dan tukang masak lagi lah happy bila masakannya habis disantap oleh kawan2 kan... kak rose buat untuk dua bungkus mee hoon, jadi bahan2 pun kena tambah lah dan jadilah seperiuk besooo mee hoon goreng sedap kak rose ni...

Mee Hoon Goreng Sedap Oleh: Azie Kitchen
Bahan Bahan:

1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris  
1 mangkuk sotong atau udang (kak rose tambahkan dengan dengan fillet ayam)
1 mangkuk karot - hiris memanjang 1 mangkuk kubis  
3 sudu besar cili kisar  
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen  
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka  
Minyak masak 
Fish cake dan sawi hijau - yg ni kak rose tambah

Bahan Tumbuk:  
3 ulas bawang merah  
3 ulas bawang putih 
1/2 genggam ikan bilis - direndam

Bahan Hiasan: bawang goreng daun sup cili merah dan telur dadar



Cara cara: 

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan ayam dan fish cake dan udang, biar mendidih dan ayam masak.
Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan sawi. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit.