Tu dia aih!!! crab sticks. padahal nya cumalah cucuq jejari ketam celup tepung untuk minum petang semalam... apa2 je lah, asalkan dapat makan dan melayan mata dan tekak yang tak boleh nampak menu yang sedap2 kat dapo kawan2! gigih mencari bahan untuk mencubanya... memang sedap, tak rugi mencubanya...
nampak resepi kudapan ni kat blog Maz Ilham Dapur dari hari tu lagi baru semalam berkesempatan mencuba... kak rose kongsikan kat sini ya... mekasih share resepi ya Maz.
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar
air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan
susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun,
jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu), kemudian
rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak
secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan goreng hingga perang dan
garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos
pilihan.
ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Jejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Copy and WIN :
http://bit.ly/copynwin
ada baki tepung batter tu kak rose gorengkan bebola ayam pulak....
dah siap... boleh lah menikmati jejari ketam dan bebola ayam celup tepung bersama
home made sos dan nescafe o kurang gula untuk kak rose dan nescafe pekat kaw2 untuk en. asben.