walaupun mahal nak jugak buat bubur candil ni... dapat jugak mengulang2 makan, dan yang pastinya memenuhi selera sendiri kan..... resepinya kak rose kongsikan kat sini ya....
bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- kak rose tambahkan sagu biji
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangka
meriah dengan warna ... :)
ReplyDeleteBiasa mkn masa bulan puasa je bubur ni..
ReplyDelete