Friday, March 13, 2015

Crab sticks celup tepung

 Tu dia aih!!! crab sticks. padahal nya cumalah cucuq jejari ketam celup tepung untuk minum petang semalam... apa2 je lah, asalkan dapat makan dan melayan mata dan tekak yang tak boleh nampak menu yang sedap2 kat dapo kawan2! gigih mencari bahan untuk mencubanya... memang sedap, tak rugi mencubanya...

 nampak resepi kudapan ni kat blog Maz Ilham Dapur dari hari tu lagi baru semalam berkesempatan mencuba... kak rose kongsikan kat sini ya... mekasih share resepi ya Maz.



Jejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com



Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras

1/4 cawan allpurpose flour

1 sudu kecil baking powder

50ml susu segar

1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam

1-2 titik pewarna kuning

air sejuk peti secukupnya

sedikit serbuk pati ayam @ garam

jejari ketam secukupnya - yg dah lembut

minyak untuk mengoreng sos pencicah



Cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun, jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu), kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.
ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com Bahan-bahan 1/2 cawan tepung beras 1/4 cawan allpurpose flour 1 sudu kecil baking powder 50ml susu segar 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 1-2 titik pewarna kuning air sejuk peti secukupnya sedikit serbuk pati ayam @ garam jejari ketam secukupnya - yg dah lembut minyak untuk mengoreng sos pencicah

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com Bahan-bahan 1/2 cawan tepung beras 1/4 cawan allpurpose flour 1 sudu kecil baking powder 50ml susu segar 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 1-2 titik pewarna kuning air sejuk peti secukupnya sedikit serbuk pati ayam @ garam jejari ketam secukupnya - yg dah lembut minyak untuk mengoreng sos pencicah

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

ejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com Bahan-bahan 1/2 cawan tepung beras 1/4 cawan allpurpose flour 1 sudu kecil baking powder 50ml susu segar 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 1-2 titik pewarna kuning air sejuk peti secukupnya sedikit serbuk pati ayam @ garam jejari ketam secukupnya - yg dah lembut minyak untuk mengoreng sos pencicah

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin


Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Jejari Ketam Celup Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com Bahan-bahan 1/2 cawan tepung beras 1/4 cawan allpurpose flour 1 sudu kecil baking powder 50ml susu segar 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 1-2 titik pewarna kuning air sejuk peti secukupnya sedikit serbuk pati ayam @ garam jejari ketam secukupnya - yg dah lembut minyak untuk mengoreng sos pencicah

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

 ada baki tepung batter tu kak rose gorengkan bebola ayam pulak....

dah siap... boleh lah menikmati jejari ketam dan bebola ayam celup tepung bersama home made sos dan nescafe o kurang gula untuk kak rose dan nescafe pekat kaw2 untuk en. asben.

No comments:

Post a Comment