apa pun bila dah kena dengan kuah santan yang lemak manis ni, dapatlah jugak memenuhi tekak yang teringin sangat nak makan pulut mangga... cuma kurang puas hati sbb mangga yg a bit masam tu!resepi dari citarasawan, mekasih ya.
Bahan-bahan
2 biji mangga - potong ikut suka
250gm beras pulut - rendam semalaman atau 4 jam
100ml santan + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikkan
Sos santan
150ml santan KARA (kak rose guna santan fresh)
150ml air
4 sudu besar gula perang
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
4 sudu kecil tepung jagung larutkan dgn sedikit air
Cara-cara :
1. Tos pulut dan kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
2. Gaul bersama santan hingga rata. Masukkan kembali ke dalam pengukus bersama daun pandan.
3. Kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.
4. Sos santan : Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga gula larut. Kemudian masukkan tepung jagung dan masak hingga sos nampak pekat.
5. Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.
1. Tos pulut dan kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
2. Gaul bersama santan hingga rata. Masukkan kembali ke dalam pengukus bersama daun pandan.
3. Kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.
4. Sos santan : Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak hingga gula larut. Kemudian masukkan tepung jagung dan masak hingga sos nampak pekat.
5. Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.
sedapnya
ReplyDelete