salam hujung minggu buat semua.... semalam kak rose mula jalani physio therapy untuk frozen shoulder tu... memula tu guna mesin yg kat atas tu for 20 minits, relax jer x de rasa sakit ke apa malah sangat shooting rasanya.... pas tu guna hot pack letak atas bahu, pun masih ok jer... rasa relaxing jer. ok la kan, boleh teruskan.... and then bila tiba kat betul2 kena buat yg fizikal punya terapi tu..... ya ampoooonnnn....sakitnya!
gambar cik google... dia boleh senyum2... tp kak rose dah tahan air mata nak kuor wei!!!!
bila mula terapist tu macam urut kat muscle yg sakit tu dah terasa dah.... x de nyer macam kar gambar atas ni masih boleh tersenyum... untuk kak rose, usahkan nak senyum, rasa nak sepak g jauh2 jer terapist tu. sakit ya amat taw! tp sllu ingatkan diri sendiri that no pain no gain kan! bayangkan arms yang mmg sakit bila lift to the side dia kasi lipat up to the max! macam2 gaya dia buat tp mmg sakit la. salah satunya macam kat atas tu, hell sakitnya... sampai kak rose kata kat dia rasa macam nak tercabut my arm dah ni....every single movement kena buat sampai 10 kiraan n ulangan, bayangkan how I'm going to bear the pain.... sampai kak rose cakap kat dia "make sure that my arms will be still intact bila habis thes season nnti".... dia cuma gelak2 n suruh tahan sakit sket jer, katanya n keep on ulang2 my phrase tadi.... no pain no gain kan! adoyai la Kah Yee oiiii!!!!
and this is what I got bila dah balik rumah.... lebam merah kat lengan.... but one thing, arms yg sakit tu dah boleh lift ke side, walaupun belum pulih sepenuhnya tp dah boleh lift to the side n kurang la sakitnya... another 5 times to go....next appoinment n to endure the pain again is on the 2nd july tp bila dah much improved, harap2 every movement masa therapy nnti tidaklah sakit macam yg first time theraphy tu. kena bersedia mentally n physically fit for it.... wish me speedy recovery ya.
Saturday, June 29, 2013
Thursday, June 27, 2013
Angel hair spaghetti goreng tomyam
Salam dan selamat petang....syukur Alhamdullilah, jerebu dah sangat berkurang dan bacaan API ari ni dah kembali normal dan cuaca pun sedikit sejuk dah... tp peninggalannya sangatlah x menyenangkan. sakit tekak dan perit sangat dibuatnya. hidung yang stuffy tu dah hilang tp tekak pulak yg sakit. minum air punyalah banyak pun x mengurangkan perit tekak ni. strepsils yang kata boleh reliefkan sore throat pun x jalan... habis dah sepeket x de kesan apa pun.... rasa nak garu2 jer tekak ni. sakit tekak pun makan nak jugak kan...buat spaghetti ni untuk lunch tadi... resepi dari Mat Gebu, mekasih ya mat dah banyak kali kak rose buat ni. simple n nice, mekasih sekali lagi..
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus (guna 2 biji jer... pun dah pedas!)
Sos ikan secukup rasa (x suka...gantikan dengan garam jer)
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan ( x dak la)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan (ada limau nipis jer, so x buh la)
Minyak zaitun untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus (guna 2 biji jer... pun dah pedas!)
Sos ikan secukup rasa (x suka...gantikan dengan garam jer)
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan ( x dak la)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan (ada limau nipis jer, so x buh la)
Minyak zaitun untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
- Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....
Wednesday, June 26, 2013
It's frozen shoulder
salam dan selamat petang kawan2 semua.... pepagi hari kak rose dah ada kat sini.... sdmc g jumpa orthopedic, ni sbb upper arms yang sakit tu... dan dia conformkan mmg kak rose ni dah kena frozen shoulder. apa punya penyakit kan... dulu x pernah pun dengar penyakit cam ni, tp bila dah merasai dan google ttg sakit ni barulah tau...the magic of intenet yg full of information, cuma rajin ngan tidak je nak mencarinya kan... so bila baca ttg sakit ni rupanya mmg ramai yang mengalaminya, dan pesan dari Dato Dr. Anuar - satu hari sejam je bole duduk kat komputer! jauhkan diri dari komputer! boleh gitu?
kalau nak tau sakit ni tangan mmg x leh nak move to the side lebih2...mmg sakit kat pangkal bahu dan upper arm tu. tp sakitnya cuma kita buat wrong movement ataupun nak capai sesuatu - bila kita stretch our arm tu yg sakit... dan doc tu soh buat physical therapy, tp hari ni x dapat buat sbb appoinment dah penuh, cuma akan dapat buat start on friday. kena buat one to one therapy, harap2 x la sakit sangat nnti ya...
kalau nak tau sakit ni tangan mmg x leh nak move to the side lebih2...mmg sakit kat pangkal bahu dan upper arm tu. tp sakitnya cuma kita buat wrong movement ataupun nak capai sesuatu - bila kita stretch our arm tu yg sakit... dan doc tu soh buat physical therapy, tp hari ni x dapat buat sbb appoinment dah penuh, cuma akan dapat buat start on friday. kena buat one to one therapy, harap2 x la sakit sangat nnti ya...
ni kiranya kali kedua lah kena buat therapy kat sini....6 sessi. kali ni denga the girl yg nampak dalam gambar ni, Kah Yee. dan to see the doctor again after 6 sessi tu. harap cepatlah baik sebelum raya nnti... sakit pun ingat nak raya. apalah kak rose ni kan?
Tuesday, June 25, 2013
Ubi getuk
salam dan selamat pagi semua.... pagi2 dah ngadap komputer je la kejanya. sllu kalau pagi cenggini kak rose mmg g briskwalk, tp sejak jerebu melanda x dapatlah nak berjimba2 kat luar tu..... dan pagi ni API kat shah alam ni dah jadi 281- very unhealthy dah jadinya.... semakin hari semakin getting worst pulak. bila la nak sudahnya, berdoalah semuga ada hujan turun dan cuaca akan kembali normal dan bolehla kak rose g berbriskwalk lagi kan...
apa pun ubi getuk love love ni kak rose buat untuk minum petang semalam, ada jiran bagi ubi, mula tu nak buat bebola ubi goreng dan makan dengan sambal kicap tapi kemalasan melanda la pulak, jadi makan cam tu jer la... sedap je kat tekak kak rose ni... ubi ni sekarang bukan makanan orang kampung jer, kat hotel pun derang ada serve ubi rebus untuk bekpes macam masa kak rose makan kat hotel Primula ari tu. ubi yg dulu cuma makanan orang kampung cam kak rose ni sekarang dah naik taraf dan harga pun dah mahal kan...
resepi ni kak rose cnp dari CMG, tapi mat punya sangtalah cantik dan makan dengan ikan masin goreng kat sini, tp pada kak rose makan cam tu je pun dah cukup sedap! pada sapa2 yang x de idea nak sarapan apa, boleh la mencuba ubi getuk ni. kalau rajin boleh jer buat bebola ubi goreng cam ni, lagi la ummmppphhh bila dapat cicah dengan sambal kicap!
BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu secukupnya
Kelapa parut putih, guna kelapa berkulit basah@ muda sedikit
Sedikit gula halus (optional)
BAHAN SAMPINGAN :-)
Ikan masin, pilihan anda
Sambal tumis, jika suka
CARA MEMBUATNYA :-)
apa pun ubi getuk love love ni kak rose buat untuk minum petang semalam, ada jiran bagi ubi, mula tu nak buat bebola ubi goreng dan makan dengan sambal kicap tapi kemalasan melanda la pulak, jadi makan cam tu jer la... sedap je kat tekak kak rose ni... ubi ni sekarang bukan makanan orang kampung jer, kat hotel pun derang ada serve ubi rebus untuk bekpes macam masa kak rose makan kat hotel Primula ari tu. ubi yg dulu cuma makanan orang kampung cam kak rose ni sekarang dah naik taraf dan harga pun dah mahal kan...
resepi ni kak rose cnp dari CMG, tapi mat punya sangtalah cantik dan makan dengan ikan masin goreng kat sini, tp pada kak rose makan cam tu je pun dah cukup sedap! pada sapa2 yang x de idea nak sarapan apa, boleh la mencuba ubi getuk ni. kalau rajin boleh jer buat bebola ubi goreng cam ni, lagi la ummmppphhh bila dapat cicah dengan sambal kicap!
BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu secukupnya
Kelapa parut putih, guna kelapa berkulit basah@ muda sedikit
Sedikit gula halus (optional)
BAHAN SAMPINGAN :-)
Ikan masin, pilihan anda
Sambal tumis, jika suka
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ubi dibuang kulitnya, cuci bersih dan kerat kecil, letak dalam periuk bersama air dan garam secukup rasa (garam jangan banyak, bagi rasa lemak saja sudah cukup). Rebus hingga empuk. Toskan.
- Letak dalam bekas bersama kelapa parut dan sedikit gula, tumbuk ubi tadi bersama anak lesung batu hingga hancur dan bersatu sama bahan2 lain. Bila sudah bersatu, masukkan dalam loyang dan tekan padat. Biar sekejap dan boleh dipotong.
- Kalau nak goreng, anda boleh bulat2kan adunan tadi, nak sama bulat guna scoop ais cream saiz sederhana. Selamat mencuba untuk semua...
Monday, June 24, 2013
API di shah alam
salam semua.... salam bersama jerebu yang sangat x diingini....sangat stuffy rasa walaupun duk dalam rumah jer.... biarpun bertutup semua tingkap n pintu tapi serasa macam ade jerebu dalam rumah! hidung n tekak pun rasa x selesa.... dan bacaan API dishah alam pagi ni @ 11am....unhealthy... harap esok2 dah berkuranglah ya.... boleh dapatkan real time API kat sini.....https://www.facebook.com/malaysiaapi
mahatahri pagi ni yang cuba menonjolkan diri dibalik jerebu yang tebal...
dan barang yang sangat tinggi permintaan nya buat masa ini.... permintaan melebihi supply yang ada, so harga pun melambung naik, td ada kawan bli kata rm35/pack of 50 pcs ni.... yang ni kak rose bli dah lama cuma rm5 henggit jer per pack! ni lah masa peniaga nak make a quick buck out of orang ramai punya kesusahan kan!
mahatahri pagi ni yang cuba menonjolkan diri dibalik jerebu yang tebal...
dan barang yang sangat tinggi permintaan nya buat masa ini.... permintaan melebihi supply yang ada, so harga pun melambung naik, td ada kawan bli kata rm35/pack of 50 pcs ni.... yang ni kak rose bli dah lama cuma rm5 henggit jer per pack! ni lah masa peniaga nak make a quick buck out of orang ramai punya kesusahan kan!
Sunday, June 23, 2013
Jerebu everywhere.....
matahari pagi ni dicelah2 rumah taman perumahan kak rose. jerebu dimana2.... pagi yg sepatutnya cerah dah jadi gelap dek jerebu dan hidung juga sangat rasa stuffy, x selesa. hot weather n high temperature sangatlah memburukkan keadaan... kesian anak yang nak balik ke melaka.... masa balik sini naik bas n bawak moto g melaka lak... kesian jugak moto yang dah lama x jalan, so kali ni bergilir2 lah dengan si silver tu..
Saturday, June 22, 2013
Hari untuk berjumpa doktor....
salam hujung minggu buat kawan2 semua.... dah 2 hari rumah maya ni x berupdate, entah apa yang dibzkan pun x tau lah. tp hari separuh hari dihabiskan dengan berjumpa doktor n dentist jugak. kami anak beranak g jumpa dentist ari ni untuk routine check yg every 6 bulan tu dan jugak buat scaling....ni pun dah lewat sbb last jumpa dentist ni pada october last year. cam biasa la bila nak keluar dari bilik tu pesanan "dont forget to come back in 6 month ya") tp sllunya mmg akan terlupa....
pas tu g jumpa doktor yg sllu tu. sebenarnya kak rose ada sakit kat upper arms - both hand lak tu. sakit nya cuma akan terasa bila kak rose cuba nak capai sesuatu ie stratch my arm ataupun bile tersalah movement. mmg terasa sakitnya. dah google n baca berkenaan sakitni. ada yg panggil frozen shoulder, upper arm pain n ada yang kata symptom of burusitis jugak, x tau la mana satu yg sebenarnya, tp yg pasti mmg upper arms tu yg sakit. ada buat physiotherapy for upper arm pain yang kak rose belajar dari youtube...tp macam x de improvement je, so ari ni jumpa doktor n next few days akan jumpa doktor pakar pulak... harap2 akan cepat hilang la sakit tu, Insya Allah.
seharian berada diluar, makan semua pun tapau jer. pagi sudah tapau nasik lemak besar punya, sbb lps buat gg tu at least kena tunggu 2 jam baru dapat makan, so lunch pun dah dekat pukul 3 petang. pastu kawan ajak temankan g bli something untuk majlis perpisahan kawan yg akan bersara yang akan diadakan pada esok hari.. 3 pcs mangkuk n pinggan porcelain untuk Kak Norehan Khalit dan selamat berpindah kerumah baru nnti.
sambil jalan ronda-ronda tu ternampakla pulak madu khaula ni, terus la bli sebotol kecik 370gm @rm35/bottle sbb yg ada kat rumah pun mmg nak abes dah. suka dengan rasa madu ni, minum tiap2 pagi, tu kalau x lupa la.... he he he sekian aktibiti ari ni, nak g pasar malam pulak untuk stok dinner...mmg malas nak kedapo dah ni!
pas tu g jumpa doktor yg sllu tu. sebenarnya kak rose ada sakit kat upper arms - both hand lak tu. sakit nya cuma akan terasa bila kak rose cuba nak capai sesuatu ie stratch my arm ataupun bile tersalah movement. mmg terasa sakitnya. dah google n baca berkenaan sakitni. ada yg panggil frozen shoulder, upper arm pain n ada yang kata symptom of burusitis jugak, x tau la mana satu yg sebenarnya, tp yg pasti mmg upper arms tu yg sakit. ada buat physiotherapy for upper arm pain yang kak rose belajar dari youtube...tp macam x de improvement je, so ari ni jumpa doktor n next few days akan jumpa doktor pakar pulak... harap2 akan cepat hilang la sakit tu, Insya Allah.
seharian berada diluar, makan semua pun tapau jer. pagi sudah tapau nasik lemak besar punya, sbb lps buat gg tu at least kena tunggu 2 jam baru dapat makan, so lunch pun dah dekat pukul 3 petang. pastu kawan ajak temankan g bli something untuk majlis perpisahan kawan yg akan bersara yang akan diadakan pada esok hari.. 3 pcs mangkuk n pinggan porcelain untuk Kak Norehan Khalit dan selamat berpindah kerumah baru nnti.
sambil jalan ronda-ronda tu ternampakla pulak madu khaula ni, terus la bli sebotol kecik 370gm @rm35/bottle sbb yg ada kat rumah pun mmg nak abes dah. suka dengan rasa madu ni, minum tiap2 pagi, tu kalau x lupa la.... he he he sekian aktibiti ari ni, nak g pasar malam pulak untuk stok dinner...mmg malas nak kedapo dah ni!
Thursday, June 20, 2013
Kuetiew tomyam
salam dan selamat petang.... dah petang barulah dapat menjenguk dapo maya kesayangan ni... sepanjang hari entah le apa dibuat, tp yang penting masa terisi dengan menda2 yang sangat berpekdah untuk diri sendiri dan orang2 yang tersayang.... x la terbuang masa yang sangat berharga tu kan.. masak jugak kerja berpekdah ya dak? ni kes x leh nampak menu kat dapur sifu masak2, mesti teringin nak makan... semalam masa meronda2 kat blog Dari Dapur Kak Yah, ternampak resepi ni, so ari ni berusaha cari bahan2 n masak untuk lunch... mekasih kongsi resepi dan kak rose mintak izin nak sharekan kat sini lak ya..
4 ulas bawang putih(diketuk)
3 batang serai(diketuk)
4 helai daun limau purut(dibuang tulangnya)
4 biji cili padi(diketuk)
2 biji limau nipis(diambil jusnya)
1/2 sudu besar cuka
Bunga kobis
Carrot
Sawi(potong)
Tomato(dibelah 4)
Bawang besar(potong bulat)
Udang(dikupas kulitnya dan dibiarkan ekornya) (kak rose x bubuh)
beberapa ketulan kecil isi ayam (guna isi dari 2 ketul peha)
Bebola ikan (x dak!)
Gula dan garam
Air secukupnya
Minyak
Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama cili padi Biar naik bau kemudian masukkan serai dan daun limau purut. Kemudian masukkan air secukupnya.
Bila mendidih masukkan isi ayam dan udang. Masukkan juga bebola ikan.
Masukkan cuka dan jus limau nipis.
Masukkan sayur-sayur dan bawang besar yang telah dipotong.
Masukkan gula dan garam. Bila semuanya masak bolehlah diangkat
Sebungkus kuetiau
Basuh dengan air panas dan toskan.
4 ulas bawang putih(diketuk)
3 batang serai(diketuk)
4 helai daun limau purut(dibuang tulangnya)
4 biji cili padi(diketuk)
2 biji limau nipis(diambil jusnya)
1/2 sudu besar cuka
Bunga kobis
Carrot
Sawi(potong)
Tomato(dibelah 4)
Bawang besar(potong bulat)
Udang(dikupas kulitnya dan dibiarkan ekornya) (kak rose x bubuh)
beberapa ketulan kecil isi ayam (guna isi dari 2 ketul peha)
Bebola ikan (x dak!)
Gula dan garam
Air secukupnya
Minyak
Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama cili padi Biar naik bau kemudian masukkan serai dan daun limau purut. Kemudian masukkan air secukupnya.
Bila mendidih masukkan isi ayam dan udang. Masukkan juga bebola ikan.
Masukkan cuka dan jus limau nipis.
Masukkan sayur-sayur dan bawang besar yang telah dipotong.
Masukkan gula dan garam. Bila semuanya masak bolehlah diangkat
Sebungkus kuetiau
Basuh dengan air panas dan toskan.
Wednesday, June 19, 2013
Tuesday, June 18, 2013
Mee udang emergency!
mee udang emergency.... pelik je nama dia kan.... sebenarnya, bila rasa kemaruk sungguh nak makan, kenalah buat jugak, biarpun bahan x cukup... kita ejas dia la kan...actually bahan untuk kuah tu mmg semua ada cuma untuk garnishing tu, telo pun malas nak rebus! tp tetap umph ditekak kak rose yg mmg kemaruk nak makan mee udang ni. dasat sungguh kan, ngalahkan orang mengidam! mekasih ros jintanmanis yang kongsi resepi ni.
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna spagetti angel hair)
6 ekor udang harimau saiz besar (guna udang besa2 jer)
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus ( gantikan dengan sawi)
2 biji telur rebus (x letak...)
bawang goreng
Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan. (kak rose terus je masuk udang dalam kuah... nak cepat jer!)
3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.
4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.
5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna spagetti angel hair)
6 ekor udang harimau saiz besar (guna udang besa2 jer)
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus ( gantikan dengan sawi)
2 biji telur rebus (x letak...)
bawang goreng
Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan. (kak rose terus je masuk udang dalam kuah... nak cepat jer!)
3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.
4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.
5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.
Tauhu singapura
tauhu singapura di shah alam.... menu pebret untuk lunch semalam. kebetulan singgah kedai ada pulak tauhu lembut ni, mmg sedap sangat kalau buat goreng dan makan dengan kuah kacang camni. 2 ketul beso2 pun rasa x cukup kenyang lagi.... dan tauhu lembut ni mmg beso2 saiz dia, kiranya puas lah dapat makan - meratah without nasik.
masih guna resepi dari CMG, kak rose kongsikan kat sini lagi ya..
BAHAN KUAH KACANG :-)
150 gram kacang tanah
2 biji cili merah*
4 biji cili padi* (kak rose buh 2 biji je... pun dah podeh sampai berasap tinger!)
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*kisar halus, gunakan air masak) (kak rose x letak ni sbb x makan!, tp ttp sedap!)
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/2 camca besar kicap pekat (kak rose guna kicap manis jer...)
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
4 keping tauhu, digoreng dan potong dadu
1/2 biji timun, diracik halus
1 biji sengkuang saiz kecik, diracik halus (x de stok la pulok!)
2 genggam taugeh, celur sekejap dan toskan
Hirisan halus cili padi merah (optional)
kak rose tambah carrot yg dipotong halus
CARA MEMBUATNYA :-)
masih guna resepi dari CMG, kak rose kongsikan kat sini lagi ya..
BAHAN KUAH KACANG :-)
150 gram kacang tanah
2 biji cili merah*
4 biji cili padi* (kak rose buh 2 biji je... pun dah podeh sampai berasap tinger!)
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*kisar halus, gunakan air masak) (kak rose x letak ni sbb x makan!, tp ttp sedap!)
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/2 camca besar kicap pekat (kak rose guna kicap manis jer...)
BAHAN-BAHAN LAIN :-)
4 keping tauhu, digoreng dan potong dadu
1/2 biji timun, diracik halus
1 biji sengkuang saiz kecik, diracik halus (x de stok la pulok!)
2 genggam taugeh, celur sekejap dan toskan
Hirisan halus cili padi merah (optional)
kak rose tambah carrot yg dipotong halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH KACANG :- Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, sejukkan, buang lapisan nipis pada kacang tanah tadi dan kisar. Masukkan ke dalam bekas, tambah bahan kisar halus, jus asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya (selalu kuah kacang sedikit manis), jika pekat tambah sedikit air, kacau rata. Ketepikan sebentar.
- UNTUK TAUHU SINGAPURA :- Susun tauhu goreng yang telah didadu dalam pinggan. Letak hirisan sengkuang, taugeh dan timun atasnya, curah kuah kacang dan tabur hirisan cili padi. Hidangkan segera....hmmmm...sedap ok.
Monday, June 17, 2013
Dessert untuk orang sakit
dessert buat petang semalam... semuanya nak yang lembek2 jer. maklumlah kat rumah ni ada orang yang sedang melayan sakit molot...pecah2 kat bibir n lelangit, so x leh nak makan yng pejal2... dessert cenggini mmg pebret n sesuai la untuk yang sedang sakit mulot tu... tp petang tu dah ok sangat2, x g doctor pun cuma gargle dengan listerine, mmg pedih la masa tu tp sangat berkesan.
tenghari cuma makan bubur nasi ayam dan petang pulak makan dessert sagu gula melaka ni. esok dah boleh la back to normal makan2... resepi sagu gula melaka dari rossitamz. mekasih ya. nnti bulan posa mesti buat lagi dessert ni untuk iftar pulak.
Bahan-bahan ( 6 orang )
tenghari cuma makan bubur nasi ayam dan petang pulak makan dessert sagu gula melaka ni. esok dah boleh la back to normal makan2... resepi sagu gula melaka dari rossitamz. mekasih ya. nnti bulan posa mesti buat lagi dessert ni untuk iftar pulak.
Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
- 1/2 sudu kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
Sunday, June 16, 2013
Bubur ayam
bubur ayam ala mcd atau bubur nasi chinese style... requested by orang yang tengah sakit molot... soh minum air masak banyak2 x nak, pas tu nak makan pun payah... so kenalah masak menu yang lembut2 jer... tp dengan ikan bilis, sambal tumbuk ikan bilis n kacang goreng segala, elok je la pulak makan tu.... adoyaiiiii....
reaepi dari Myr oleh che'iza, pernah buat jugak tp main taram je, kali ni ikut resepi ni lak. mekasih, sharekan resepi ya.
reaepi dari Myr oleh che'iza, pernah buat jugak tp main taram je, kali ni ikut resepi ni lak. mekasih, sharekan resepi ya.
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah (kak rose x dak!)
- daun bawang n daun sup
- sedikit mninyak bijan
- * AKSESORI TAMBAHAN *
- ikan bilis n kacang digoreng
- lada jeruk (x de)
- telur masin (x de)
- sambal ikan bilis tumbuk, bawang goreng (yg ni kak rose tambah)
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
- Bubur mcm simple tp rasanya agak berbeza dan unik... Bubur ni sgt popular di sebuah kedai jual bubur kat Jalan Sultanah Batu Pahat....
Saturday, June 15, 2013
Kita minum dulu.....
sebelum g ronda2 kl kita minum dulu.... dan hari2 pun cam ni lah bekpes kak rose... korang pk la sendiri, malas ke rajin kak rose ni nak siapkan bekpes. x kisahlah kan asalkan kenyang perut udah le. dan stok susu omega tu kak rose bli masa ada offer, cuma rm31/pack
Friday, June 14, 2013
Jemput2 nasi ikan bilis
jemput minum dengan jemput2... lain beno kalau sebut jemput2 ni, sllu kak rose sebut cekodok jer... x kiralah apa pun isinya ttp jugak kak rose panggil cekodok. tp nak ajak pun dah tinggal bekas jer sbb buat ni untuk minum aka dinner kak rose petang semalam dah...so udah abes la... kak rose buat separuh adunan tp bila makan x leh berenti lak... so sekali ngadap je dah abes!
resepi dari dapur MaDiHa dan tuan resepi asal Yatie, mekasih ya dan nak kongsikan kat sini lak....
Sumber : Yatie
resepi dari dapur MaDiHa dan tuan resepi asal Yatie, mekasih ya dan nak kongsikan kat sini lak....
Sumber : Yatie
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar*
- 2 biji bwg putih*
- 1/2 cwn ikan bilis*
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- ** yang ni kak rose blend kasar2, suka ada rasa ikan bilis n bawang tu...
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
Thursday, June 13, 2013
Dorayaki aka doraemon's lempeng
dorayaki (kena sebut macam doraemon tau...) pertama kali mencuba buat dorayaki ni, betul ke cenggini kejadiannya. resepi ni kak rose dapat dari blog My Kitchen Diary, tp nampak dalam gambar tu macam gebus berderai dia punya texture, tp yang kak rose punya ni macam pancake jer. adunan pun nampak pekat sangat, so kak rose tambahkan sesudu susu segar, tp masih jugak macam pekat. tawakal je la, nak ejas banyak2 kang lain pulak jadinya kan....x paus ati sungguh dengan kejadiannya, a bit keras n dry-up. x tau silap tang mana agaknya?
Bhn:
100g tepung gandum
1/2 sdt bikarb
4sdb gula
2sdb madu
2bj telur
1/2sdb myk masak
1/2sdt esen vanila
Cara:
1. Pukul telur & gula dlm satu mangkuk besar, hgga kembang.
2. Kemudian masukkan madu, myk & esen vanila. Gaul rata.
3. Ayak bersama tepung & bikarb dan masukkan ke dalam adunan telur. Kaup balik. Adunan cam pekat sket so mommy tmbhkan 1/2sdb susu segar.
4. Panaskan non-stick frying pan. Goreng dgn api kecil. Tahap kelebaran dorayaki ni leh adjust la yer. Mommy wat comei2 aje - ala2 saiz pancake. Adunan dorayaki ni lembut sgt2 so bila bhg bawah dh keperangan, hati2 masa nak flipkn utk masakkan bhg atasnye tu.
5. Bila smua adunan nk masak, leh lar diletakkan inti atas sekeping pancake then amik satu lagi pancake then lapiskan ke atas pancake berinti tuh.
dorayaki.... makan dengan strawberry jem
Bhn:
100g tepung gandum
1/2 sdt bikarb
4sdb gula
2sdb madu
2bj telur
1/2sdb myk masak
1/2sdt esen vanila
Cara:
1. Pukul telur & gula dlm satu mangkuk besar, hgga kembang.
2. Kemudian masukkan madu, myk & esen vanila. Gaul rata.
3. Ayak bersama tepung & bikarb dan masukkan ke dalam adunan telur. Kaup balik. Adunan cam pekat sket so mommy tmbhkan 1/2sdb susu segar.
4. Panaskan non-stick frying pan. Goreng dgn api kecil. Tahap kelebaran dorayaki ni leh adjust la yer. Mommy wat comei2 aje - ala2 saiz pancake. Adunan dorayaki ni lembut sgt2 so bila bhg bawah dh keperangan, hati2 masa nak flipkn utk masakkan bhg atasnye tu.
5. Bila smua adunan nk masak, leh lar diletakkan inti atas sekeping pancake then amik satu lagi pancake then lapiskan ke atas pancake berinti tuh.
Wednesday, June 12, 2013
Best ever banana muffins
itulah yang dibagi oleh tuan punya resepi... dengan nama yang sebegitu, mulah nak mencuba dan yang penting nak makan le... apa lagi kan..kebetulan cavendish banana yang kak rose bli ari tu ada lgi. kenapa lah pisang ni pun punyalah mahal, kak rose bli 5 biji je pun dah rm3.60... kiranya 70+ sen sebiji pisang ni.... dan untuk resepi ni kak rose guna 2 biji pisang tu...padanlah muffin pisang kat kedai tu sangatlah mahal kan...
Along Roz, kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini resepi yg best ever tu ya dan manyak2 terima kasih sbb share resepi ni....
By: Roz@HomeKreation
Makes One dozen
(kak rose dapat 6 biji jer sbb guna cups yg beso dan bakar pun tambah 5 minutes lg)
INGREDIENTS:
170g Mashed Ripe Bananas
3/4 cup Sugar
1 Egg - slightly beaten
1/3 cup Melted Butter
1 tsp Baking Powder*
1 tsp Bic Soda*
1/2 tsp Salt*
1 1/2 cup Flour* (* sift together)
METHOD:
1. Place bananas & sugar in a bowl & mix until combined.
Add in egg & butter gradually while mixing.
Fold in dry ingredients gradually until well mixed.
2. Spoon into muffin cups/tin.
Bake 20 minutes at 180C.
Along Roz, kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini resepi yg best ever tu ya dan manyak2 terima kasih sbb share resepi ni....
By: Roz@HomeKreation
Makes One dozen
(kak rose dapat 6 biji jer sbb guna cups yg beso dan bakar pun tambah 5 minutes lg)
INGREDIENTS:
170g Mashed Ripe Bananas
3/4 cup Sugar
1 Egg - slightly beaten
1/3 cup Melted Butter
1 tsp Baking Powder*
1 tsp Bic Soda*
1/2 tsp Salt*
1 1/2 cup Flour* (* sift together)
METHOD:
1. Place bananas & sugar in a bowl & mix until combined.
Add in egg & butter gradually while mixing.
Fold in dry ingredients gradually until well mixed.
2. Spoon into muffin cups/tin.
Bake 20 minutes at 180C.
Tuesday, June 11, 2013
Goreng keledek + sambal kicap
menu minum petang tadi... goreng keledek dengan sambal kicap jawa yang power. mmg dah jadi satu kemestian kalau makan gorengan mesti nak cicah dengan sambal kicap ni. jawalah katakan...tp rasanya kalau orang sebelah negeri johor inilah regu bila makan gorengan kan... dan sambal kicap ni pun ada macam2 versi, ada yang goreng segala bawang n cili bagai macam kak rose pernah buat untuk soto masa raya dulu dan kali ni kak rose amik resepi cam hana buat, semua fresh punya...
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
- (ikut kepedasan memasing la ya- pandai2 lah ejas)
- 2 ulas bwg putih
- kicap manis secukupnyer
- gula putih - hana tambah gula merah skit
- tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
- klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
- ok dah! siap! :)
- ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
- Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.
Lunch dengan sup ayam
sebesen fresh fruits... star fruit, sunkist orange n granny smith green apple
salam kawan2 semua.... maaf ya kawan2 yang jengah kat rumah kak rose ni asik hidang buah jer, tp x pe kan, buah2an tu x basi dan elok untuk kesihatan... sebenarnya tuan rumah sangat malas nak mengupdate rumah ni tp sayang pulak kalau biar ia bersawang....makan merajinkan diri walaupun dengan entry yang merapu meraban ni.... bila duk kat rumah sorang2 ni mmg malas sangat la nak masak kan, so santap je la dengan apa yang cepat dan mengenyangkan... ya lah nak masak x de sapa nak makan, kang cuma dapat penat jer....lagi pun kununnya nak shed the extra lemak2 yang degil kat badan tu kan... alasan malas nak masak je ni sebenarnya.... tp buah2 ttp jadi hidangan utama.
ari ni ada sikit rajin so masak la su ayam special ni... meratah sup jer, tp kalau sampai 2 mangkuk beso n sebesen buah, apa kes nak shed the lemak2 tu kan?...as long as x de nasi kira ok la tu....nak sedapkan ati sendir jer sebenarnya! ...resepi sup ni dari Myr oleh tulip77... mekasih ya. sedap meghirup panas...
Bahan-bahan ( 8org )
- 1 ekor ayam potong 16(kak rose wat 1/2 portion je)
- 1 labu bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- sebatang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 iji buah pelaga
- 2 bj kentang
- 1 btg lobak
- 1 mangkuk air panas br masak
- lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam (kak rose omit aji n stok ayam)
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
Saturday, June 8, 2013
Kalaulah ada dusun sendiri....
salam hujung minggu buat kawan2 semua.... pagi hari kami dah ke sdmc untuk follow-up busu's collarbone fractured, Alhamdullilah dah sembuh sepenuhnya dan yang tinggal adalah scar yang panjang....mmg amik masa lah agaknya nak hilang bekas operation tu.. ada cream doc tu bagi tp malas nak apply, asik lupa je katanya! and next appoiment is in one year time, harap2 x la lupa dengan date tu nanti kan...
balik dari sdmc, singgah kat kedai buah kat subang jaya ni... dari dulu kedai ni lah yang jadi tempat persinggahan kalau nak top-up stok buah, tp yg sllu bli je kat c4 atau tesco je, sbb dekat kan..
apa pun buah fresh ni agaknya bolela tahan untuk stok dua minggu... kalau dengar health talk, sllu dipesankan jaga makan minum dan jaga kesihatan....banyakkan makan buah2an n sayur2an, sllu buat exercisesla..... tapi yg pasti dengar jer, amalkanya jauh sekali! camner tu? sendiri mau ingatla kan!
balik dari sdmc, singgah kat kedai buah kat subang jaya ni... dari dulu kedai ni lah yang jadi tempat persinggahan kalau nak top-up stok buah, tp yg sllu bli je kat c4 atau tesco je, sbb dekat kan..
apa pun buah fresh ni agaknya bolela tahan untuk stok dua minggu... kalau dengar health talk, sllu dipesankan jaga makan minum dan jaga kesihatan....banyakkan makan buah2an n sayur2an, sllu buat exercisesla..... tapi yg pasti dengar jer, amalkanya jauh sekali! camner tu? sendiri mau ingatla kan!
Thursday, June 6, 2013
Teringin nak makan yg ni....
Syawarma Raihani kebab. tetiba lak teringin nak makan kebab ni. tapi tidak le rajin nak melangkah kan kaki ke Jalan Tuanku Abdul Rahman yang sibuk tu... yang ni masa kak rose g kl ronda2 ari tu, nak bli 3 pca jer, tp berbaris tengah panas tu ada gak la dalam 30 minit... masa ni toke kebab tengah melayan take-away order yg ditulis kat notice board... siap delivery time lagi, so kami pelanggan yang berbaris ni semakin panjang kebelakang, nak makan punya pasal kena lah sabar berbaris n tunggu....
akhirnya dapat lah jugak kebab yang sangat diidam2 kan ni... nampak macam senang jer nak buat intinya tu, agaknya kalau kita grill jer ayam tu instead of bakar ditiang yang pusing2 cam kat gerai dia tu pun ok gak kot... nnti2 lah kalau rajin boleh soh cik google carikan resepinya, bila dah boleh buat sendiri, x yah nak melangkah keluar kalau nak makan kebab cam ni kan....
syawarma raihani kebab yang tinggal gambar. ishhhhh!!!! teringinnya nak makan!
akhirnya dapat lah jugak kebab yang sangat diidam2 kan ni... nampak macam senang jer nak buat intinya tu, agaknya kalau kita grill jer ayam tu instead of bakar ditiang yang pusing2 cam kat gerai dia tu pun ok gak kot... nnti2 lah kalau rajin boleh soh cik google carikan resepinya, bila dah boleh buat sendiri, x yah nak melangkah keluar kalau nak makan kebab cam ni kan....
syawarma raihani kebab yang tinggal gambar. ishhhhh!!!! teringinnya nak makan!